PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Sunday, November 21, 2010

MeH Abe AjO

time raya haji aritu aku buat rendang and ketupat.. tiap2 raye la aku buat.. so ni nak ajo korang buat RENDANG N KETUPAT.. pada akak2 y xtau tu. ni abe nak share petua nak wat mende alah ni..

ini daging lembu

g beli daging kat pasar..
potong dadu.. bilas
masak dalam kuali okey..
jgn masak dlm periuk nasi lak
bahan2 - santan, daun kunyit, lengkuas,
batang serai, bawang merah,





tadaaa...
rendang daging sudah siap..
ni rendang family aku
masak sampai air tu kering..
leh tahan lame..
makan la bersama family, saudara n rakan taulan
cecah gune ketupat n mkn live pn boleh..



ketupat pulok..

ahak... ni le ketupat nye..
bahan n rempas ratus easy by too..
g pasar, cari makcik or pakcik
sll seikat rm5.. ade 25 keping daun kelape ni
kalau nak tarah terus dari pokok pn bisa bah..
jangan tarah daun y dah terkulai kat tepi
y tu buat anyam tiko boleh la..
ambek pucuk pokok kelape ni..
anyam2.. jadi la mcm sebelah ni..
walah...marvelous hour...
n pastu nak wat ketupat pulut or nasi,
terserah korang la ye..


xtau nak post ape.. banyak nak taip ni.. tp apekan daye.. x kluar lak inti pati fikiran
papehal.. berhabinasi lu jap.. krok krok.. ZZZZZzz

4 lango double line:

Batu Melukut said...

laaa.. x de bekal utk aku ke?
x ingt langsung kami yg x balik
haih

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

bekal gane nye... stock kat umah ph abez.. huhu

Nur Afiqka Rohmat said...

aik...tbe2 jew da jd rendang ek..magik la...hahaha...ade bhn yg tetggl r..kerisik x ltk pn...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

ahak... teknik rahsia.. tup tup, siap dah. oh encik kerisik.. tu sunat.. hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)