PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Friday, February 18, 2011

KuLiaH DaN TiDuR

assalamualaikum...

erkk ape ek.. nak cite harini.. hahhaa... (pesal aku asyik taip "hahaha" tak lawak pun)
damm la.. hehehe... ekk.. okey okey.. ni aku nak cerita pasal petang semalam..
aku ade kuliah jam 1700 a.k.a jam 5 petang la kawan..
gile babeng aku ngatuk tahap dewata episod 300.. (dah habis ke belum cite ni)


aku duduk la dengan sopan.. nyah pun kalah u.. 
bile mula kuliah.. mata masih sangat terang..
cube memahami ape yang d utarakan lecturer...
aku tak belajo rumus tu.. saje bagi nampak gempak heee
saat berganti minit, minit berganti puluh minit... aku cube menahan
menahan sebaik yang mungkin.. berpeluh ketiak mase ni..
saat paling kritikel.. grrr... ekkk....
dah akhirnya aku tewas.. aku tido-tido ayam.. nota tetap tulis babe..
tangan tetap menulis.. dengar la sikit bibit bicara lecturer..
masih terkawal.. tidak keluar benda asing... tangan masih bergerak-gerak
tiba-tiba aku dengar satu perkataan keramat yang aku rasa bagaikan jampi..
jampi ni memang tahap tinggi.. menyedarkan aku...
"OKEY KELAS TAMAT"
serta-merta aku menjadi segar..
yes....
bila aku cube melihat nota aku buat tadi... dahi aku berkerut kesat..
sambil2 aku garu kepale yang tak gatal ni..
ni nota ke??? ape garisan-garisan ni.. sape conteng??
ade bebelas slide, tapi ni jek la nota yang aku sempat salin petang tu..
tak tahu nak start bace dari mane ni.. ishh.. sape la yang conteng2.. geram tol..


p/s: kalau dah ngantok, tak pandai2 nak p cuci muke.. ish korang ni..

Tuesday, February 15, 2011

MeNdAkI BuKiT beSaR KuALa TeReNgGaNu

assalamualaikum...

1st aku nak mengucapkan selamat menyambut MAULIDUR RASUL..
harini diberi cuti seluruh malaysia... terengganu ni mestilah cuti jugak..
kesempatan cuti ni tak mau la di bazirkan.. so rancang la malam tadi.
nak p naik Bukit Besar kat Kuala Terengganu.. ni kire pergi beriadah pagi.
aku tak tahu la berapa tinggi bukit ni.. tapi tinggi la.. 

kul 7 dah bersiap-siap dengan pakaian sukan..
aku tunggu si dean (x-photo) datang umah.. mcm vip lak, ade orang jemput.
sampai asrama nek kereta pulak.. terus meluncur laju ke K.T
naik kereta Nik.. hee ye ke name nye.. lupe sudah..
gile belagak bile sampai sane.. haha (aku tak mcm ni)
sampai jek, buat senaman sikit, renggang2 badan.. se round jogging (aku berjalan)
di sebabkan aku yang makin gemok dah semakin pemalas..
aku dapat jog half jek.. gile penat.. ahhaha...
siap semua.. terus gerak ke Bukit Besar.. taraaaa...
aku mula pening sudah.. mendongak aku keratas..
ni dah 45 darjah curam.. damm
dengan perasaan ego dan tercabar (budak girl 2 org boleh lak jogging dgn kecerunan ni)
so kami berlima naik ke atas.. gile mmg gile.. aku ni gemok.. lame tak bersenam
tup tup.. naik bukit tah mane ni.. haa.. hambek ko kat tengah perjalanan
nak pitam, otak blur, asyik menguap, mintak oksigen
perut senak, peluh jagung.. segala macam bagai.. picture sebenar ade.. segan la
tapi kejap jek ni peristiwa hitam tu berlaku.. haha.. ego kembali menguasai diri..
sambung semula pendakian dengan bongkak nye.. hahah..
(gile.. korang jangan perangai macam ni.. jatuh bukit sape yang susah)
alhamdullilah.. akhir sampai gak ke puncak..
aku takde dalam gambar ni. tengah snap ni la..
so turun dengan senyuman.. tapi kaki menggigil.. hahha.. padan muke hang..
sape suruh tak bersenam.. gemok lak tu.. (sob sob sob) hahha

p/s: harungi la hidup yang sihat.. bersenam selalu.. 
jangan jadi macam owner blog ni.. "sihat tang lain" gemok lak tu.. heee...

selamat menyambut
MAULIDUR RASUL

Friday, February 11, 2011

Di HaRi JuMaAt - PaRt LoRO (DuA)

assalamualaikum.. 

oh.. dah part kedua kesah hari jumaat.. hahhaa.. meh aku nak cerita lagi..
ni bukan kesah suami isteri di malam jumaat.. korang aku lepuk2 seko2..
okey.. harini aku p masjud.. macam biasa<----saje bagi tau aku p masji tadi.. haha
macam mingu lepas.. girl2 mesti teruje tengok para kaum adam ni pakai baju melayu..
aku pun terasa di stalker.. tapi aku wat cool jek.. hahha

solat jumaat ni kene datang awal... banyak pahala dapat..
tapi al maklum.. syaiton ni banyak sangat.. ade je keje kene wat time nak pagi tu..
Sabda Rasulullah bermaksud: “Barang siapa yang mandi (sunat) pada Jumaat, kemudian pergi ke masjid pada waktu yang pertama, maka seolah-olah dia telah berkorban seekor unta. Barang siapa yang pergi pada waktu yang kedua, maka seolah-olah dia telah mengorbankan seekor kerbau. Barang siapa yang pergi pada waktu yang ketiga, maka seolah-olah dia telah mengorbankan seekor kambing. Barang siapa yang pergi pada waktu yang keempat, maka seolah-olah dia hanya mengorbankan seekor ayam betina. Barang siapa yang pergi pada waktu kelima, maka seolah-olah dia mengorbankan sebutir telur." 
(Hadis riwayat Imam Bukhari)

so.. kepada isteri2 dan makwe2 tu.. korang ingatkan la suami n pakwe korang
cube sms or call.. agak2 dalam jam 1 baru nak bangun.. haishh...
orang habiz solat baru habiz mandi kot.. hahhaha

nak jadikan kesah la kan.. datang la mamat ni awal...
patut korang datang masjid time2 macam ni.. haha
macam biasala datang awal.. haha.. semangat babe.. nape best datang awal ni
dapat borak2 dengan kawan2 jap.. b4 khutbah disampaikan<--perangai aku je ni
(info to kaum hawa - time khutbah, para jemaah tak boleh bercakap)
khutbah ni rukun wajib untuk solat jumaat

then aku mamat tu duduk la dalam masjid.. nak dengar khutbah..
minit pertama - kepala aku mamat tu 90 darjah
minit ke tiga - 45 darjah
minit ke lima - 0 darjah ZZZZZzzzzz....
sape ni.. tak hormat langsunh...
ni bukan salah aku mamat tu... mesti syaiton banyak bergayut kat mate..
sampai la 1 peristiwe ni berlaku.. <---kekadang happen gak.. hahahaha
jangan gelak... korek idung korang nanti..
aarrrggg gile segan aku mamat tu... tup tup.. org dah nak solat..
hahah.. aku mamat tu masih di buai mimpi indah...
dan sekali lagi kawan aku mamat tu pakat gelak reramai..

p/s: watak perlu di rahsiakan..bagi menjaga sensitiviti (aku)
ingat.. pesan suami n pakwe jangan datang lambat ke masjid..

Thursday, February 10, 2011

BLOGLIST FAIZAL FREDLEY DOT COM


tampa rase segan silu nye aku.. menjadi antara peng submit paling lambat (aku baru tau la)
ingin meminta permission dari faizal fredley owner segmen ini
untuk masuk dalam SAYA NAK JOIN BLOGLIST NI (betul ke ayat ni)
(cepat accept, kalau tak, aku korek idung ko) hahah..

Wednesday, February 9, 2011

BaG DaN AkU

dulu masa kecik-kecik, aku pantang tengok bag..
sangat teruje time tu.. kecik kate kan... nak tu nak ni (ingat bapak ko cop duit)
ade bag power ranger, sailormoon, sesame street, ultraman,
gavan, satria baja hitam<--old time favorite ni.. 

so aku melihat revolusi bag-bag yang ade sekarang..
dari aku tadika/taska sampai la aku masuk universiti ni.. hoho
dah masuk U ke aku.. macam tak caye la pulak.. hahha...
tak penah berangan pun nak masuk U ni.. siyes..

aku rase pelik sekarang ni.. makin tinggi belajo makin lain...
ape yang lain.. meh tengok picture bawah ni
ni perubahan aku ke perubahan bag??
time tadikan, aku tak ingat la..aku bawak bag ke tak.. lupe sudah..
zaman paling perit zaman sekolah rendah..
nape? aku rase macam hari-hari aku pindah rumah..
perg buku-buku kene bawak macam nak pergi hiking ko...

menengah pun kene bawak buku-buku yang berat..
tapi time tu nak kelihatan hensem (biasalah horman remaja)
so tegar malas nak bawak buku teks ni.. haha...
zaman metrik.. ade gak aku bawak bag ke kelas..

tapi bile zaman universiti.. aku...
huhhhuhu...
ade gak bawak bag.. tapi isi dalam hanye pen dan kertas..
bag dah kecik.. aku pulak makin besar sekarang ni..
damm... gile.. gemok nye aku skrg...
ahh... lantak...

p/s: aku tak tahu nape tulisan jadi beso2 ni..
dan kepada mereka beri komen kat n3 sblum ni.. 
nant aku balas okey.. sorry..

Monday, February 7, 2011

TaJuK GeGaR 1,000 BloG OleH BeN AsHaArI

BEN ASHAARI

menyahut cabaran ni.. dengan berhidung belangnya.. aku menyambut cabaran
1K blog oleh Ben Ashaari.. hahah sebab easy jek syarat-syaratnya.. lai lai
meh masuk.. ade bran tak korang semua.. kah kah..


  1. LETAK HEADER BEN ASHAARI BLOG
  2. TAJUK GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI dan linkkan ke entri ini !
  3. Tulis 
SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

hahha.. tu jek la korang kene buat.. siap sudah segmen ni..
korang lak.. eh cepat la.. duk korek idung pulak.. grrrr

Ni SaPE PuNyA BloG

korang mesti ingat aku nak cari owner blog kan.. haha
ade blog2 yang takdapat di kesan.. dok eh..
harini aku nak promote blog kawan dalam SAHABAT BLOGGER
aku tak kenal pun dorang semua ini.. cume selalu comment dalam SB
tahap sukaning melampau babe dorang.. thumb up.. teet..
http://wirdazurainie.blogspot.com/
haaa.. sape makcik comel lote ni.. korang nak kenal..p click kat picture tu..
hahah.. ni ar wirda.. kire adik kepada aku ni.. ye tak adik wirda.. (kalau tgk bzday la)
jangan nakal-nakal okey.. orangnye baik, peramah, suare pun leh gugur lutut korang..

Kirin Selama Perak
http://kirinselamaperak.blogspot.com/
ni aku nak tabek sikit.. kirin selama perak aka KSP dalam sahabat blogger..
budak sorg ni otai mengelike (tapi sekarang macam dah kurang la. ko pencen ke)
kalau ade projek dalam SB, aku selalu berganding bahu.. ye dak KSP.. haha
seorang yang sangat cumel.. click picture untuk stalker okey.. (header ko paling beso)
http://fairyofmylove.blogspot.com/
kalau geng sahabat blogger tak kenal otai besar ni.. mean korang orang baru dalam SB
korang jangan memain dengan minah sorang ni.. sekali dia golek2..
strike habiz.. sorg yang hyper active dalam SB.. blog dy pun cantik.. ade tutor sikit2
laa lupe ni cik bulat aka CB.. smile ye makcik bulat (bulat bkn makne gemok)
picture header CB aku curik dari NISA
fahmimahat
http://fahmimahat.blogspot.com/
Bila saya geram + ada idea untuk dikritik + rasa sepi + marah tapi tak mahu kongsi dengan sesiapa dahulu, saya Blogger. Tapi bila kamu ada, saya mahu kongsi dengan kamu dulu.
petikan ayat di atas aku curik dari blog fahmi.. best dak ayat mamat ni.. hahah 
http://kaif-amb.blogspot.com/
aku dah usha mamat ni nye blog.. korang nak tau tip2 yang best2..
p clik kat picture tu.. pi cepat.. ehh lengah2 lagi lak..
macam khairul fahmi lak pulak.. (saje bagi market kat ko)
tulisan name kyerull ni agak pelik sikit kat SB.. dy jek kot tulisan macam tu..
hahha... special org kate..

cerita sebenar baru nak mula.. haha... 
aku nak ucap ribuan trimas kat KSP sebab call aku tadi..
dorang semua ini ade gather kat wangsawalk.. gather kecik-kecik jek..
dapat la aku bercakap dengan wirda dan CB ni.. alahai suara.. gugur gugur lutut..
KSP nye suare hampeh.. tak mahu aku dengar lagi.. hahaha.. jauh kan juah kan..
sorry la fahmi & kyerull.. tak cakap dengan korang.. aku malu la malu..
nak cakap dengan korang.. hahha.. mingai macam hampeh alasan..

p/s: kalau aku wat review blog 2 3 blog tiap minggu okey tak??
macam wat segmet pulak.. sape setuju..

Saturday, February 5, 2011

Di HaRi JuMaAt - PaRt SiJi (satu)

ohhh para lelaki.. korang mesti minat gile ari jumaat..
tak kurang gak pada gadis-gadis..(ala jangan nak nipu la)
lelaki tampak kacak kan bile dorang berpakaian melayu..
baik korang agree ape aku taip ni.. kalau tak aku lepuk sorang2
hahhaha (memaksa)

solat jumaat tak boleh tinggal 3 kali berturut-turut..
fardu ain ni.. wajib babe.. sila bace sini dan sini 
para reader boy.. aku lepuk seko2 wat uzur2 pulak..

biase la rutin hari jumaat.. wangi-wangi
bersihkan diri.. mandi-mande, iron baju melayu<--ni aku nipu
potong kuku
syok potong kuku hari jumaat.. dapat pahala woo...

dah sampai masjid, macam biase la, kite dengar khutbah jumaat..
bab ni best.. dapat dengar nasihat2 bergune.. siyes tak bohong
tapi aku selalu datang lambat..<---bile la nak berubah ni..duhh
kalau boleh la.. girl2 pun ikut dengar same..

pendek kan cerita la kan.. time solat tu..
rukuk pertama... aku terlihat kelalaian aku tahap petale rampah ratus alagapas..
effect kuku berlebihan la pulak.. hahaha
siyes aku rase sangat gampang time tu.. argg.. damm damm
dah aku rase tak kusyuk aku solat..
pesal boleh sebelah jek aku potong.. time mane lak aku lupe nak potong ni...
boleh la pulak kawan aku yang duk sebelah gelak-gelak kecik..
mesti orang perasan ade suare orang gelak.. arrgg lagi. mane aku nak sorok kaki ni...
resa nak siat jek kawan aku ni.. rukuk ke 2 lagi ar jangan cerita
gile segan..rase nak terus sujut.. argg
lepas beri salam.. aku terus angkat montot tampa toleh orang kiri kanan..
start moto balik umah nangis<--ni bohong lagi..
petang tu jumpe kawan aku tadi.. wa sekeh kuat2.. tapi die masih lagi gelak
cam HARAM.. siap roger kat kawan2 lain..
argg.....

p/s: bersihkan diri anda setiap hari..
pastikan tiada apa yang terlepas pandang..

Friday, February 4, 2011

BeRsAmA AbG BeN AsHaArI Di PaNtAi BaTu BuRuK TeReNgGaNu

khamis 3 februari 2011, termaktub satu peristiwa bersejarah dalam hidup aku
pagi tu dalam 2 3 pagi, aku masih melakat lekit kat SB tersayang
ah nape aku selalu kat sane.. dah macam pakgat tak begaji..
tapi aku tak kesah.. layan dorg yang sentiase mereng macam aku..

alamat, petang  nanti ade gather pondok2 kat batu buruk..
aku perlu tido.. perasaan excited tu takleh nak di gambarkan dgn kamere DSLR..
tepat jam 10am, aku open lappy, cari CITYVILLE jap.. hahah
maju dah bando aku.. (level 60 babe)

bersiap siage la aku.. iron baju, iron seluar, iron pelindung mase depan
letak blink2 kat kat baju, tampak menyerlah sikit..
siyes perenggan 3 ni menipu korang hahah..

tepat jam 2 petang, aku start raksase merah dan pergi rumah x-photo (dean)
kene keluarkan duit lu, kene isi minyak sekali.. then sepantas 70km/j
aku memecut secara malar.. takat tu jek raksase marah aku boleh pegi..huhu

dan hasilnye.. ting ting ting. haha..
haa.. korang tahu pe mende natam ni.. ni ar lappy abg ben.
haha orang2 terpilih jek boleh pegang.. koh koh..
sesi perbingcangan sambile bergambo..
macam-macam ado.. jangan tak tahu.. ade gosip hangat time ni
haa.. sape tak tahu, aku lepuk seko2.. haha ni la abg aku..
ye dak bro ben ashaari.. hahah
jaguhan photographer abg tolahah (abg lagi ke)
tu yang pakai kopiah putih bkn yang pakai baju putih..
abg ben dengan x-photo (bagi market sikit) haha
picture aku.. xpe la.. low profile
ni la "gadis-gadis" yang di petik dari negeri terengganu
pilih la wat calon menantu ye..hahah
 Yang Hadir..
Abg Tolahah : http://tolahah.com/ 

 heeee.. ni la link-link tetamu vvip yang datang tadi..
thanks kepada kawan-kawan blogger yang hadir dan
taklupe kepada ketua program, makcik norfa koh koh
wah wah.. dah xde blogspot ek sekarang..

sekalung rantai bunge kepada abg ben ashaari dan juga abg tolahah



Wednesday, February 2, 2011

JaNgAN TiDo PeTaNg La

mak bapak aku dah pesan dari sejak aku comel cute dan tampan.
jangan tido waktu pentang.. nape? entah? haha.. parent aku kate..
macam-macam perkara kurang enak dimakan boleh belaku
contohnye la..

aku terlepas cerita katon waktu petang
terlepas main nyorok2 dengan kawan
lupe nak main guli dan getah.. lupe nak beli aiskrem patah..
mentotok gasing kawan.. lupe nak usha awek dapan umah..
ehh.. macam-macam lagi la..

ahak.. silap2.. ini penyebab untuk aku.. okey gini..
dari ape yang aku baca la kan..
ade kate, orang tu jadi kurang waras.. hilang arah seketika
(kire kat rumah sendiri pun boleh sesat la.. nak cari toilet pun tak tahu..)
muke sembam, tibe2 nak melenting tak tentu pasal<--ni aku (mmg nak sepak ni)
kire jadi org 3 suku setengah la time tu..

aku beno tak suke tido petang, siyes tak menipu.. janji babe janji..
hanye aku sahaja tahu kenape...
ala.. biase la nenen2 ni...
maaf, adegan mandi perlu di censor untuk tidak memalukan
pihak yang terlibat.
siyes aku blur2 kelabu asap time tu..
sakit jantung pun ade rase nye..
keluar dengan takda pape belaku...
lalalalalal~~~~
sejak hari tu aku dah tak tido petang DENGAN SENGAJA
TAK SENGAJA mmg selalu.. hahah.. ces.. korang dah tahu..

p/s: pengalaman lalu mengajar daku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)