PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Thursday, March 31, 2011

Aku DaPaT TaNgKaP TikUS GuNe TaNgAN

assalamualaikum

harini merupakan hari dalam sejarah hidup aku.. dengan selamber aku dapat menangkap
tikus putih dan ade silver-silver sikit kat atas badan tikus ni..
kesah bermula bila aku balik dari test tadi.. dalam-dalam hujan tu..
aku meredah dengan gagah.. bak pahlawan merentasi anak panah yang turun dari langit

berbekal kan kuda merah berkaki empat, aku pecut dalam laju malar 40km/j
melepasi selekoh berlopak air serta mengona kiri dan masuk kanan..
terpacak aku di satu kedai.. di situ aku melihat kelibat tikus putih..
berlaku kejar mengejar pada ketika itu.. atas bawah kiri kanan depan belakang

siyes cite ni bosan..papehal aku dapat tangkap tikus gune tangan..
rompak dari google.. rm20.. mahal ke? macam mahal...
macam ni la rupa dia.. wane lain sikit.. best lak gentel2 roll tengah-tengah tu..
kedepan, ke blakang.. n so on..

p/s: 1st time beli mouse selame menggunakan komputer..

Thursday, March 24, 2011

PeNgUmUmAn

assalamualaikum

kontes SPM macam takda orang nak join.. ape taknya.. kene send result kan..
hahha.. bebudak tak tahu/ tak ingat / atau takda bran nak send..
tapi aku tak kesah pun.. aku wat pun on d spot.. hee.. ni meh aku tunjuk bukti email tarak..
empty.. email aku sentiasa empty.. kalau noti dari FB mmg la ada
ni special email tarak.. hahha... [aku tangah test pakai mozilla 4]
so.. selamat la duit aku.. hahha.. takde la.. aku rase orang yang bersalah dalam ketiadaan
email ni kan.. tu haa orang pakai baju doctor tu la.. he
lain kali aku wat kontes2 y pelik-pelik mcm ni.. tunggu and wait okey..


nak berehat "sekejap"
papehal.. calling2 or email okey.. no phone ade kat bawah ni..

kau dan aku mungkin tidak akan bersama
dua dunia kita yang berbeza
adakah setia akan mengekalkan kita
adakah sayang menjadikan kita buta
alpa dengan segalanya

ku cuba ingatkan diri ini
ku cuba beri apa yang termampu
namum hati ini tetap ragu
dengan tingkah laku sendiri

bagaikan lalang mengikut tiupan angin
adakah itu dirimu
bagaikan telur di hujung tanduk
adakah itu diriku

ini adalah puitis dari orang tidak berseni
cacat cela tidak ku perasan
semoga blogger API dapat melihat ini
jangan la berasa geli
ini aku buat berani mati...

[setiap rangkap tidak ada kaitan antara satu sama lain dan juga tidak berkaitan dengan owner blog ini. harap maklum]


sorry numbor yang anda cari tidak dapat ditaip..
keyboard number tidak dapat di gunakan.. harap maaf.. 
email jek la okey.. lalala [macam ade org nak send]

Wednesday, March 23, 2011

HaDiAh UnTuK PeLaJAR SPM

assalamualaikum


[STICKY POST]
perhatian kepada pelajar yang nak ambek result SPM

contest ni aku buat secara flas.. kire terfikir terus aku buat.. xde fikir untuk tengok pron n con
hahaha... aku tak tahu la aku p langgo busut mane nak wat mende ni..
malas aku nak taip panjang-panjang.. senang jek. xde susah.. korang perlu wat 4 5 perkara jek nak menang.. korang nak folo ke tak.. ikut la ye..
result 23 march kan.. hahha..
HEHEE.... PANJANG LAK TANGAN TU.. LANTAK LA
KATON AKU.. KAH KAH
ade 2 ketegori

1. send result spm kat email aku dengan pantas..
picture atau scan tau.. xmau lain.. 2 or 3 ek??? (terbuka)
2. keputusan result gempak.. yang tercepat gak..
same gak.. picture atau scan result tu..
10A 2 orang: 5 A keatas 2 orang

setiap sorang hanya dapat 1 hadiah sahaja.. dimana walaupun ketegori 2
menghantar dengan pantas, dia hanyak dapat untuk ketegori kedua sahaja.
hadiah akan diberi kepada penghantar yang ke 3. sama juga kepada 5A keatas.
harap maklum

hadiah

ketegori pertama
korang akan d topup rm 3.00
ketegori kedua
2 orang pertama 10A topup rm 5.00
2 orang pertama 5A keatas rm 3.00

hantar ke email: faizalharnis@yahoo.com
beserta: result (pic or scan): link blog korang
no phone korang (macam ne aku nak topup kalau takde)

Saturday, March 19, 2011

TaNyA FaHmI: Aku Ni TaK CaNtiK/HeNsEm Ke?

assalamualaikum

okey ni rase ramai tau segmentation segmen dari pakcik Fahmi.. hahah.. hambek ko..
[sorry tajuk asal takde hensem, aku ubah sikit.. kah kah.. lantak n3 aku.. hee]
aku telah dipakse oleh owner segmen ni sendiri.. [korang x caye, p tgk shout tu]
no hard feeling ye fahmi.. kite kawan kan.. ok sep sep..

cantik/hensem ni kalau dibahasakan secara zaman prasejarah dikatakan bende subjektif.. ye dak.. so ikut mata masing-masing nak tentukan cantik atau hensem seseorang manusia.. sama jugak dengan istilah cumel, cute, seksi, ganteng, kacak, macho, sweet, dan yang contra dengan perkataan yang aku tulis tu [sensitif, so taip bende yang manis2 jek] nak jadikan story dalam n3 untuk segmen ni, si fahmi ni ade bagi soklan jongkong besi bersalut wane emas untuk aku yang naive dan memang kelongkang or parit dalam bab-bab macam ni [pandangan individu] soklan2 ni bagi pendapan ke fahmi.. lantak la.. aku jawap ikut sedap jek

-----------------------------------------------------------------------------------------
- Apakah maksud kecantikan. Bagaimana seseorang itu boleh dikatakan cantik?
dalam kamus dewan edisi ke empat mangatakan cantik tu merupakan sesuatu yang sangat menarik untuk di pandang, tidak kira biotik atau abiotik[ayat last aku tambah]. korang fahamkan [tak faham sudah]. ade 2 segi cantik ni, 1 dalam & 1 lagi luaran [luaran ni mmg duri dlm daging]. kekadang cantik/hensem ni boleh terjadi pabila kita selalu tengok benda yang sama [selalu girl la], eh dia lagi, dia lagi pun dia lagi, last timbul perasaan sayang. muke minah atau mamat tu walau macam parit belakang umah aku, tetap kata pasangan cantik/hensem.

-Adakah kecantikan itu penting? Kenapa?
cantik mane? dalam luar 2 2 penting. dalaman [bukan tenaga batin, kuning betul reader aku] hahahh.. dalaman [bukan batin aku kate] owner badan la tau dorang corak jadi putih atau hitam. cantik luaran biarla besederhana, tak payah nak expose sana sini badan tu. [ape aku dah merepek ni] kenapa? untuk tarik/pikat boy or girl yang di aim sekian lama. s0 disini cantik main peranan [dalam or luar]

-Apa perasaan anda bila ada orang cakap anda tak cantik/hensem?
kalau aku la kan, aku la kan, kan kan, lantak p la dorang nak kata mende, dulik hape den. aku balas "takpe la yop, hidup ni takda yang sempurna, kalau hang rasa hang sempurna, ikut hati hang la, demo dok kesah pun" [hati keras macam tanah liat].. hahaha

4)Kongsikan satu tips kecantikan yang boleh dipraktikkan bersama.
minum la air sky juice banyak-banyak dan makan la sayur dan buah-buahan tempatan supaya ekonomi negara dapat di tingkat untuk menuju cita-cita wawasan 2020 dan rakyat hidup sihat serta cantik tubuh badan, minda dan fikiran.
ambek wuduk dulu b4 tido [aku pun jarang wat] doa cermin [cikgu aku cakap nanti muke nampak berseri-seri] last but not least senyum even if you see ur enemy.

5)Tag dua orang sahabat blogger yang anda rasakan mereka cantik. Maklumkan kepada mereka yang mereka di tag supaya mereka t tahu mereka cantik.(sekali-sekala puji kawan apa salahnya)=)
Paan Sabri 
Farah Aziz [xjumpa link]
6)tinggalkan link anda di ruang komen ini 

Friday, March 18, 2011

KeMpEn KoNgSi IdeA PeRmAiNaN DuLu-DuLu: PeRmAinAn CePeR

assalamualaikum

[aku rase panjang N3 ni, korang bace jek la]
kebelakangan ini aku banyak di tag.. apekah sebabnye aku pun tak tahu..
mane-mane yang aku berkesempatan, aku cube buat.. harap jangan sentuh-sentuh dengan aku.
ni aku di tag oleh blogger GEE dan anjuran dari blogger ALONGXP 

sebenarnya aku nak keluarkan N3 pasal permainan masa kanak-kanak dulu
pemes time zaman aku woo permainan ni.. siap ada ranking dan tournament lagi..
dah alang di tag dengan tajuk permainan dulu-dulu.. so aku wat sekali jek dalam 1 entri..
ye dak.. koh koh..

aku tak tahu la budak-budak zaman sekarang main lagi ke dak ceper ni..
rase nak cari ceper pun susah dah.. ekk tapi sebelum tu.. korang tau tak ceper ni ape..
tau ke dak.. korek idung sorang2 kalau tak tahu.. meh sini aku tunjuk
ni aku curik dari blog akak matahari71, ape yang special picture ni..
tu haa penutup kicap.. susah woo nak dapat
selalu jumpe yang betebuk je..
so sekarang korang tau bentuk ceper kan.. kalau dulu botol air banyak dalam kaca..
sekarang dalam plastik.. (betambah cemar la bumi ni).. nak cari.. entah la kat mane..
melalut sudah ni.. aku nak cerita pasal permain ceper, rule and regulation
also include term and condition apply.. ekk.. ngarut dah..

first came first serve.. so korang kene cari ceper.. kene ade 5 ceper ni.. 
then permain mesti la lebih dari sorang. ape gile nak main sorang2.. 
kalau nak practice tu ok kot.. acara bermula dengan menimbang ceper gune tapak tangan, 
ini untuk menentukan giliran korang, sape no 1 dan no last..
satu ceper 2 mata (bukan dapat 2 biji mata) meh tengok macam mane
tentukan giliran dan juga cara untuk dapatkan markah/point/mata
sorry 1 & 2 tertukar posisi, malas aku nak pi betulkan. so susun 5 5 ceper atas tapak tangan.
korang lempo bagi ade kat bawah tapak tangan pulak, & lempo lagi utk korg ambek
ke 5 5 ceper tu.. tapi kalau gaye macam no 3, alamat satu jek la ceper..
yang ni nak mula main, korang pegang, pusing & jatuhkan ke bawah. sini mula peraturan
jenis hukuman.. AYAM, JAMBAM, KERETAPI, BUNGE, etc.. 
hukuman jenis lemparan: ANGIN, RIBUT, TAUFAN.. (ni aku tak ingat)
dah lempo, 1 ceper di bawak keluar & kene menjentik ceper yang disuruh permain lain..
tapi kalau time lempo tu ade ceper bertindih, ni yang ade name dan hukuman nye.
ini orang panggil ayam. jangan soal aku nape call ayam.
macam ni adalah ayam, bebudak selalu tak suke & tak dimainkan & kalau main pun, tak
boleh lebih 3 kali atau dapat ayam ni 3 kali lemparan. so korang hilang giliran.
bertindih 3, call jamban, jangan tanya kenapa.
ni pun jamban jugak rasanya la..(kalau silap tolong bagi tau)
kalau bertindih 3 pulak, orang panggil jamban, sebab rupa ada iras jamban. ada 2 hukuman
yang atas, korang tentukan jarak. ade point rasanye, makin jauh makin banyak point
yang bawah pun sama, tapi target ada atas jamban tu.. tengok la picture aku lukis
kat sini skill jentikan dan lipatan tangan amat di titik berat.. haha
ni bunge, memang ada bentuk bunga.. hee
korang tengok, dalam permainan ni pun ada bunge.. dalam hati ada taman bebudak dulu
ni berlaku bila ada bertindih 4, so disusun macam tu, nampak tak jari tangan sana
digunakan untuk menselerakkan bunga indah itu, hahah ganas2.. aku rasa la
kat sini ada guna RIBUT, ANGIN, TAUFAN, kira TAUFAN paling kuat.
contoh kejadian tidak diingini berlaku
ada main atas lantai, ni biasa dan ada main atas meje, ini berisiko kerana pabila anda
memusingkan ceper terlaku kuat, kebarangkalian ceper jatuh ke lantai adalah tinggi
skill dan tahap kosentrasi para permain agak tercabar la ketika ini.
ni kereta api.. (kalau silap tolong bagi tau)
ada masa pemenang terpaksa ditentukan dgn gerakan terakhir.. pergh ni antara dead or alive
kiranya markah mereka ni sama, so ada cara untuk dapat pemenang then aku lupa..
hahah.. rasa cara KERETAPI NI.. atau TIMBANGAN

sebenarnya mata dapat melalui TIMBANGAN yang korang buat.. macam cara nak tentukan
giliran korang dalam permaian, so yang jentik ceper ke ceper lain kira halangan la..
heheh.. markah untuk menang selalunya 100 markah, tapi ikut persetujuan permain lain
kalau otai-otai selalu main dalam 200 point.. hebat kan.. kire dorang sekali timbang
10 10 10.. la (bajet hebat bebudak ni) cet...
ko tengok, concentration nak aim ceper 1 lagi.. macam ni para
permain ceper beraksi [credit to MUAZ
rasa macam kurang sesuatu la dalam entri ni.. kene letak gak, kene kene...
hehehe.. ape pandang.. nak kene korek idung ke..
mereka yang malang: ain revival; amin zakaria; are nice; emilia farahin; nik syaza 


aku lupe pulak, sila tinggalkan link n3 korang kat blog ini: alongxp
pihak pengajur nak tau pasal N3 korang.. harap maklum


p/s: jagala permainan yang menjadi warisan kita, 
rasanya tidak kolot untuk kita bermain dengan permianan dulu-dulu

Wednesday, March 16, 2011

KoNteSt GaMbAr KaRtoOn @ DoOdLe


aku di tag oleh amin zakaria untuk masuk dalam kontest ni.. sangat terharu rasanye..
macam nak pi cirit lame-lame dalam tandas.. blushing sudah.. hee
kontest di anjurkan oleh 2 orang blogger iaitu amira anorah dan tengku nizam (couple ke)

caranya senang je kalau korang nak join kontest nie:
  • follow blog LPLH ni..hahaha bukanlah...follow blog Cik Amira ni dan Tengku Nizam (nak follow blog ni ok gak)
  • letak banner kontest ni
  • letak gambar kartun atau doodle korang..tak kisah la lukis pakai paint atau ym..LPLH nyer pakai paint je..ha3
  • tag kat dua memberz korang
  • pastu komen link entri kontest korang kat entri ini  kontest gambar kartun atau doodle  [AYAT DI ATAS AKU CURI DARI NEBENGZ]
FIGURE: be pursued by bumble bee
[bestnye pengalaman ni]

Hadiah:
Pertama: Domain untuk setahun
Kedua :Topup rm20
Ketiga: Topup rm10

Tarikh tutup : 10.4.2011
 sape yang malang ni ekk..
ARE NICE (2 kali kene ni)
WIRDA AZURAINIE 
P/S: aku dah pening.. tolong aku tolong...

Monday, March 14, 2011

TaG YaNg Ke 3

assalamualaikum

ni entri TAG.. ahaha.. sorry mereka-meraka yang penah TAG aku..
rase banyak gile.. aku dah tak ingat dah.. maaf rakan-rakan yang tag aku ni.
aku pemalas sangat.. aku cube untuk membalas tag-tag ni.. maaf kan aku..
lepas ni sape TAG aku.. korang DROP link kat

so aku boleh semak sape-sape yang TAG aku.. haha (macam aku ni femes)

tag yang ni bertajuk STYLISH BLOGGER AWARD
dan di clip on oleh TERBANG TINGGI.. (tingginye hang tobang jang oii)
thank ye.. lap u gune mop rm3.00 kuat2.. tara.....
cumel la pulak. hehe
dan kebiasaannya.. memang dah biasa.. ade soklan kene aku jawap.. ape dia...
haruslah cerita 7 perkara yang menarik mengenai diri sendiri. 7!!!!!
1. aku seorang gemok 2. chubby
3. seorang happy go lucky 4. update blog lambat (xde idea)
5. duit dalam poket always kering 6. ade hp N73 berusia 5 thn
7. menghargai rakan-rakan.. hee

haa.. sape nak kene tag ni.. meh meh.. haha
3. ifti
hambek ko.. kah kah... rendom jek ni.. hehe...

Sunday, March 13, 2011

TiMe SeKoLaH - PaRt IcHi (satu)

assalamualaikum..

baru-baru ni kite di gemparkan dengan gempa bumi 8.9 di jepun yang mengakibatkan
tsunami. semoga negara kita di jauhkan dari bencana sebegini.. amin...

okey continue dengan n3 aku lak okey..
once upon a time la kan, aku nak story pasai aktiviti masa aku kat sekolah rendah..
sape time zaman sekolah rendah, sekolah ade buat HARI KANTIN..
sekolah aku dulu ade tau.. Sekolah Kebangsaan Sri Bali Chaah..

so that time la banyak la gerai-gerai yang open.. jual macam2 jenis makanan..
rambang mata gak la nak beli makanan.. ape yang special hari kantin ni?
ni haaa... kite belanje gune kupon, kire kene duit tukar jadi kupon yang ade taip
2 posen, 3 posen, 5 posen, 10 posen ekk??
kire macam sistem bate.. duit tuko kupon
aku rasa tujuan buat gini untuk pelajar beli barang kat gerai-gerai yang di open tu..
demm tol.. kerana aku naive time tu..aku tukar rm3.00.. (duit simpanan untuk hari kantin ni)
zaman aku kire dabak oo rm3.00 tu...nak jadi story la kan.. semasa hari kantin tu
aku pun belanje sesakan yang boleh, beli ni tu.. sampai la habiz..
dah habiz, mesti la kene beli baru kupon, ni yang demm (xde duit).. mase nak buang sisa makann
open la tong sampah satu ni.. terkejut nyah time tu... (rase area bilik guru kot)
haa.. tengok ape aku jumpa time tu.. takla sebanyak aku lukis ni
bohong. bagi nampak effect lebih sikit.. hahah
kupon la babe kupon.. ape lagi, aku kutip la cepat-cepat.. lantak la dari tong sampah ke ape..
kawan aku pun ikut join.. betape gembira aku time ni.. dapat kupon free dari tong sampah
aku rase tong sampah tu macam lamp dalam cite aladdin la.. hahha. tunaikn pemintaan
haaa.. nampak ke tak kat kocek seluar aku tu.. nampak tak?
bebekalkan kasut Pallas Jazz, aku melangkah bergaya..
so korang dapat bayangkan tak, ape kemungkinan akan berlaku kat kupon-kupon tu... 
hahhaha... kan kan kan... mesti belanja sakan...
macam ni kan.. gile babeng banyak...
tapi hakikatnya..
macam ni.. hahhaa
kupon-kupon tu tak diterima sebab takde cop.. gile dorang check setiap kupon..
WALAWEH MALU AKU MALU... DAH MAKAN TAK DAPAT.. UURRGG...
alasan kate kawan punye kupon.. demm demm... bagi cover up.. huhu
Allah masih sayang umat Dia yang sorang ni. jangan makan makann haram..
huhuhuhu...

p/s: makan la makanan yang halal..

Tuesday, March 8, 2011

BeRaNgaN JaDi NyaTa

assalamualaikum..

lamanye aku nak update.. haha.. ni aku nak cerita pasai malam semalam..
so agak bosan la.. saje nak update.. sian kosong jek blog ni..
nak jadikan story.. semalam kawan aku ajak p makan malam..
aku tak tahu la dia ni langgo busut mane nak belanje makan.. hahaa..
aku layan jek dengan hati y girang...
dapat hari-hari macam ni.. heaven la aku.. ahak..

keluar rumah kawan jemput.. heaven tol.. cuace cerah malam tu..
tepat kul 9.30 malam kami 6 orang p la makan-makan..
aku tempah nasi putih dan daging kunyit..nak buang angin.. keh keh..
malam tu ramai gak la orang makan.. so aku nye table belah dalam

pas makan.. aku pun rehat-rahatkan perut yang penuh..
sambil aku termenung jauh.. pandang orang yang makan kat table luar tu..
ramai gak makan table luar.. otak aku berlegar-legar..
"lame jugak tak hujan kat area Kuala Terengganu ni"

suddenly la kan.. aku dengar bunyi titisan hujan.. tap tap tap..
dalam 10 saat terus jadi lebat bapak.. ketika itu lah perkara tak di ingini berlaku..
aku beraksi secara spontan.. kuat lak tu aku jerit..
siyes kuat gila aku menjerit hujan.. rase-rase orang duk makan kat table luar
semua dengar kot.. rase macam aku menggelakkan dorang..
demm bukan niat aku.. otak sapara sedar berfungsi 100% ketika itu..
nasib tak kene blasan free.. hehe
dorang tengah bersesak.. aku leh jerit kegembiraan..
sian diorang hahah... dengan muke tak bersalah.. aku sedut air teh peng aku..
srruuppp... wat tak tahu ape yang aku jerit tadi..
sampai harini hujan masih turun.. kejap hujan kejap tak..
sekali hujan.. uh lebat mak...

p/s: thanks to sarah blanje kitorang makan.. hiuhihi..
malam tu ade - sarah, dessy, snow, mizah dan dean
hormatila meraka yang sedang makan...

Friday, March 4, 2011

Di HaRi JuMaAt - PaRt TeLu (TigA)

assalamualaikum...

wah gile lame aku tak update blog.. korang rinduke.. (adeke rindu.. ahaa)
aku hal yang takdapat nak si settle2 kan lagi sampai sekarang..erkkk...

baik-baik.. ni dah part 3 dalam cerite DI HARI JUMAAT.. kesah yang aku alami
hehe.. (aku takdapat feeling nak buat ayat.. lama tak update katekan)
takpala.. aku buat sebaik mungkin untuk korang baca..

nak dijadikan cerita pada jumaat yang indah ini.. aku pun biasalah bermacho2..
semua dah smart..pergi dengan hati riang seperti kanak2 rebina..
sampai depan masjid.. aku pun mengparkingkan selipo jamban..
aku ingat lagi.. suke wane hijau bab-bab selipo ni..
takkan nak bawak masuk masjid, ade kang aku balik kat hospital dari kat umah..
sape nak jawab ni.. so macam ni rasenye kedaan selipo jamban aku.. 
sebelum pergi aku dah polish tahap dewatanye cantik.. semua daki daku aku sental hilang.

lepas jek solat jumaat.. aku pun dengan hati yang riang.. tibe-tibe..
erkk 2 2 bukan selipo aku ni...
 macam ni akhirnya selipo jamban aku.. takpa la, dapat gak aku balik tanpa berkaki ayam
yang pelik 2 2 adelah belah kiri.. ape gaye la ni.. ni situasi pertama..
situasi kedua pulak..
lagi la..
kenapa la ade mahluk yang mendengki aku kat masjid ni.. kat sini pun nak mencuri ke..
kalau aku pakai selipo harge 8 juta, kalau ilang aku consider la
ni selipo rm2.50 sepasang pun leh jadi bahan rembatan.
arrgg.. aku tension..

takkan la aku kene kunci selipo aku ni.. macam picture dalam blog si asraf omar 
memang dah tahap kritikel kalau dah gini gayenye.. grrr....
ermm... halal kan jek la.. maybe org yang ambek tak cukup selipo nak main lempo selipo
belakang masjid..

p/s: serius nye entri ni.. tak dapat feeling lagi.. hahah...
hai saya newbie..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)