PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Friday, March 18, 2011

KeMpEn KoNgSi IdeA PeRmAiNaN DuLu-DuLu: PeRmAinAn CePeR

assalamualaikum

[aku rase panjang N3 ni, korang bace jek la]
kebelakangan ini aku banyak di tag.. apekah sebabnye aku pun tak tahu..
mane-mane yang aku berkesempatan, aku cube buat.. harap jangan sentuh-sentuh dengan aku.
ni aku di tag oleh blogger GEE dan anjuran dari blogger ALONGXP 

sebenarnya aku nak keluarkan N3 pasal permainan masa kanak-kanak dulu
pemes time zaman aku woo permainan ni.. siap ada ranking dan tournament lagi..
dah alang di tag dengan tajuk permainan dulu-dulu.. so aku wat sekali jek dalam 1 entri..
ye dak.. koh koh..

aku tak tahu la budak-budak zaman sekarang main lagi ke dak ceper ni..
rase nak cari ceper pun susah dah.. ekk tapi sebelum tu.. korang tau tak ceper ni ape..
tau ke dak.. korek idung sorang2 kalau tak tahu.. meh sini aku tunjuk
ni aku curik dari blog akak matahari71, ape yang special picture ni..
tu haa penutup kicap.. susah woo nak dapat
selalu jumpe yang betebuk je..
so sekarang korang tau bentuk ceper kan.. kalau dulu botol air banyak dalam kaca..
sekarang dalam plastik.. (betambah cemar la bumi ni).. nak cari.. entah la kat mane..
melalut sudah ni.. aku nak cerita pasal permain ceper, rule and regulation
also include term and condition apply.. ekk.. ngarut dah..

first came first serve.. so korang kene cari ceper.. kene ade 5 ceper ni.. 
then permain mesti la lebih dari sorang. ape gile nak main sorang2.. 
kalau nak practice tu ok kot.. acara bermula dengan menimbang ceper gune tapak tangan, 
ini untuk menentukan giliran korang, sape no 1 dan no last..
satu ceper 2 mata (bukan dapat 2 biji mata) meh tengok macam mane
tentukan giliran dan juga cara untuk dapatkan markah/point/mata
sorry 1 & 2 tertukar posisi, malas aku nak pi betulkan. so susun 5 5 ceper atas tapak tangan.
korang lempo bagi ade kat bawah tapak tangan pulak, & lempo lagi utk korg ambek
ke 5 5 ceper tu.. tapi kalau gaye macam no 3, alamat satu jek la ceper..
yang ni nak mula main, korang pegang, pusing & jatuhkan ke bawah. sini mula peraturan
jenis hukuman.. AYAM, JAMBAM, KERETAPI, BUNGE, etc.. 
hukuman jenis lemparan: ANGIN, RIBUT, TAUFAN.. (ni aku tak ingat)
dah lempo, 1 ceper di bawak keluar & kene menjentik ceper yang disuruh permain lain..
tapi kalau time lempo tu ade ceper bertindih, ni yang ade name dan hukuman nye.
ini orang panggil ayam. jangan soal aku nape call ayam.
macam ni adalah ayam, bebudak selalu tak suke & tak dimainkan & kalau main pun, tak
boleh lebih 3 kali atau dapat ayam ni 3 kali lemparan. so korang hilang giliran.
bertindih 3, call jamban, jangan tanya kenapa.
ni pun jamban jugak rasanya la..(kalau silap tolong bagi tau)
kalau bertindih 3 pulak, orang panggil jamban, sebab rupa ada iras jamban. ada 2 hukuman
yang atas, korang tentukan jarak. ade point rasanye, makin jauh makin banyak point
yang bawah pun sama, tapi target ada atas jamban tu.. tengok la picture aku lukis
kat sini skill jentikan dan lipatan tangan amat di titik berat.. haha
ni bunge, memang ada bentuk bunga.. hee
korang tengok, dalam permainan ni pun ada bunge.. dalam hati ada taman bebudak dulu
ni berlaku bila ada bertindih 4, so disusun macam tu, nampak tak jari tangan sana
digunakan untuk menselerakkan bunga indah itu, hahah ganas2.. aku rasa la
kat sini ada guna RIBUT, ANGIN, TAUFAN, kira TAUFAN paling kuat.
contoh kejadian tidak diingini berlaku
ada main atas lantai, ni biasa dan ada main atas meje, ini berisiko kerana pabila anda
memusingkan ceper terlaku kuat, kebarangkalian ceper jatuh ke lantai adalah tinggi
skill dan tahap kosentrasi para permain agak tercabar la ketika ini.
ni kereta api.. (kalau silap tolong bagi tau)
ada masa pemenang terpaksa ditentukan dgn gerakan terakhir.. pergh ni antara dead or alive
kiranya markah mereka ni sama, so ada cara untuk dapat pemenang then aku lupa..
hahah.. rasa cara KERETAPI NI.. atau TIMBANGAN

sebenarnya mata dapat melalui TIMBANGAN yang korang buat.. macam cara nak tentukan
giliran korang dalam permaian, so yang jentik ceper ke ceper lain kira halangan la..
heheh.. markah untuk menang selalunya 100 markah, tapi ikut persetujuan permain lain
kalau otai-otai selalu main dalam 200 point.. hebat kan.. kire dorang sekali timbang
10 10 10.. la (bajet hebat bebudak ni) cet...
ko tengok, concentration nak aim ceper 1 lagi.. macam ni para
permain ceper beraksi [credit to MUAZ
rasa macam kurang sesuatu la dalam entri ni.. kene letak gak, kene kene...
hehehe.. ape pandang.. nak kene korek idung ke..
mereka yang malang: ain revival; amin zakaria; are nice; emilia farahin; nik syaza 


aku lupe pulak, sila tinggalkan link n3 korang kat blog ini: alongxp
pihak pengajur nak tau pasal N3 korang.. harap maklum


p/s: jagala permainan yang menjadi warisan kita, 
rasanya tidak kolot untuk kita bermain dengan permianan dulu-dulu

10 lango double line:

alongxp said...

hua...hua...huahahahaha... kaw2 aku gelak bile tgk gambo ayam,jamban tu.tetibe aku terbayang muke kwn2, ngan ayat "ni kena sini",die tentukan ceper mane nk jentik ceper mane...ade kan?
best la kamu nih...siap lukis kot... terbaek...

finaz said...

wahhh,,hebattt gilerr FH,,huhuuh,,, kne tag,,,huhuh,,nak wat permainan ape ek,,,

Nebengz... said...

Nak wat aper yek??? hadessss

Sab Buenoo said...

menan ni, bukan zaman aku kot. :P

Sab Buenoo said...

menan ni, bukan zaman aku kot. :P

Alia Natasha said...

walaweyhh ! alia suka maen ceper nie ^^

-ilhamArman- said...

kat kg aku panggil main tudung botol.. kalu sebut ceper mmg menganga xtaw pedia.. hahaha...

(aku pn baru taw ni nm dia ceper.. XD)

~CiK TiNieY~ said...

tang jamban tu best!mencabar!haha

gEe said...

sy dulu pggil tudung botol. slalu main gak, tp x pndai sgt. haha. slalu je kalah.

ain revival said...

waaaaaaaa...kene tag ...
x tido mlm nie nak fikir buat ape..
t free2 ain wat ek~
sori2..streamix wat hal lg~baru bce komen~
baru jep bleyh on9 .kui3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)