PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Wednesday, April 27, 2011

KoMiK kUCinG ComEL - ChII & Fuku-Fuku

assalamualaikum

entri aku nak kenal kan 2 buah komik kucing yang sangat la comel.. hahaha
sape yang bace mesti tertarik [takda kucing pun boleh terpegun wooo]
dia tak banyak perkataan untuk dibaca.. gelagak-gelagak kucing yang sangat cumel
wooooo... best best..

okey ni komik first untuk korang usha.. chii's sweet home
click picca untuk baca komik ini
wheheeheh... aku non stop ketawa sendiri bace komik ni.. kah kah
okey yang kedua pulak ialah Fuku-Fuku
klick picca untuk baca
kedua-duanya dilukis oleh Konami Kanata.. yang komik Chii komik terbaru beliau
korang enjoy la ye.. kalau tension bace komik ni.. hehehhe

btw..stop jap dari berblog.. [internet takda]
hahaha.. jumpa korang lagi 1 2 minggu [kalau dapat la]


nak ucap thank kat Wafiy suzly kerana bagi link untuk beli moneybox kucing

p/s: sob sob.. papahal msg and calling la kalau rindu.. hahahha

Saturday, April 23, 2011

TiMe SeKoLaH - PaRt Ni (dua)

assalamaualaikum

dulu kat sekolah rendah, dekat bilik guru ada jual-jual alat tulis, masa tu kedai 
macam koperasi belum tubuh lagi kat sekolah aku ni.. [rasanya] 
tepi pintu bilik guru tu adala almari untuk letak barang-barang yang dijual
masa rehat memang beduyun la bebudak sekolah ni p beli

aku tak tahu la kenapa waktu rehat, penuh jek bebudak beli, mostly 
aku tengok beli pemadam, pembaris [aku tiap2 hari beli pemadam] hahaha
nak jadikan cerita, disebabkan zaman sekolah rendah ni aku naive dan suci
dalam senarai barang di jual ade 1 aku selalu tertanya-tanya

so dengan sifat ingin tahu, [time tu tengah ramai bebudak pompuan beli barang]
aku pun tak tahu barang ape dorang beli. dengan penuh sopan aku panggil
suasa agak riuh rendah
"cikgu cikgu, saya nak beli barang ni" aku berkata
"kamu nak apa" cikgu berkata

yaaaaa... suasana riuh bebudak pompuan menjadi bergitu sepi, memandang
kearah aku dengan penuh tepat [aku tetap dengan tujuan utama]
aku tak ingat riak cikgu tu, tapi ingat cikgu tu kata ape

"ishh ni untuk budak perempuan ja la" kata cikgu
"untuk budak perempuan? untuk laki takda ke" aku balas
"takda, dah jangan mintak benda ni" kata cikgu
beli tuala pun tak boleh ke cikgu" kata aku
"memang utk perempuan ja" balas cikgu
[penyembangan ini berlangsung ketika suasan sunyi, asa suma dengar]
hahahah demm it

lepas tu aku beredar dengan perasaan hampa.. pergi belakang bilik KH

bercucuk tanam.. sambil memikir.. "tuala pun ada khas untuk perempuan"
nak beli sapu tangan kat luar la macam ni.. masa itu dalam otak aku
TUALA KECIK = SAPU TANGAN

ermm... suci tak pemikiran aku masa kecik-kecik.. hahahhaa...

p/s: aku tak ingat bila aku tahu tuala kicik tu adalah pempes.. heheh 
korang faham kan.. hahah

Friday, April 22, 2011

Segmen The Garang - Zaman Paling Best Bagi Anda

assalamualaikum

salam sejahtere kepada para  rider reader serta gundik2 dan sida2 yang di kasihi..
dikesempatan ini, aku telah di pakse rela untuk menjoinkn diri menyertai segmen dari blog
the Garang ni.. [ingat ko garang ke] segmen: ZAMAN PALING BEST BAGI AKU


rule dan regulation serta term dan condition untuk segmen ni
1. korang p curi header the sutun garang ni, pastu conteng bagi nampak buruk dan hodoh tepek.
2. tajuk entri - Segmen The Garang - Zaman Paling Best Bagi Aku (aku time kat entri)
3. korang buat la entri pasal zaman korang yang best, peolitik ke, neolitik ke jahiliah ke, begpacker ke, tak kira la zaman bile
4. ade picca lagi bagus, takde pun takpa, siap entri link kan kat sini eh bukan, tapi sini 
5. follow blog aku ni dan baru the sutun garang [siyes ni tipu] hhaha..

zamani zaman yang best bagi aku setakat ini, zaman aku kat matrik. nape? semua otak dan perangi macam takpenah belajo sivik, padahal kemahiran dinamika [takleh blah la subjek ni] ade di ajor. tiap 2 minggu or tiap minggu ada kelas mento menti [aku datang 2 3 kali ja] hahhaha. sebab praktikum aku hanya ada 6 kumbang dan lagi 15 bunga = 21 dan praktikum aku hayat 20 = H20 [air] bebudak lakinya memang masuk air semua haha. [mana lagi nak bergurau senda]. 
tiap minggu geng budak laki ni ade theme, macam hari isnin theme emo, hari-hari lain macam tei merah, baju retro [baju kotak-kotak] haha.. yang tekleh blah hari berbaju sama warna [6 orang sekali pakai baju kemeja warna maron] memang obvious dari jauh nampak kalau jalan nak pergi kelas or lab [macam ulat gonggok berjalan kat kaki lima] demm it. 
bab kat asrama jangan cerita la, lagi macam kere semua perangai. time lektrik putus 1 blog, para laki ni menjerit melebihi blok girl [memang tahap ngajing. aku pn turut jerit sama] hahah. di sebabkan bilik aku atas umah waden, tiap jam 1 2 pagi aku akan hentak2 kurusi stdy [hahahaha] gile jahat. time bzday, takde la nak main tepung2 ni, kiteorang pakai fire extinguisher bersama budu dan telur. kah3 1 aras jadi cengkodok [sian pulak makcik cleaner] haha lantak la.. disebabkan blok aku 1st dan blok laki 2nd dekat blog girl, so aku selalu la datang blok kawan aku utk ####deng gune binocular [oh demm it kantoi] ni keje time dah bosan gile2. siyes.. hahah. 
ohhh by the way lupa pulak ape matrik aku.. kolej matrikulasi johor.. hehehehheh
 masa ni aku dengan lain tengah ugut lecturer kimia untuk upkan markah test..
hahahah... [siyes nipu]

p/s: macam aku jek y letak rule n regulation untuk segmen ni.. empangan.. hahaha

Tuesday, April 19, 2011

AkU NaK MeNAbUnG SeKaRaNg

assalamualaikum

korang nampak ape tajuk aku tu.. ni aku bukan nak bermain-main.. semangat tengah ada
ini sebab aku tonton video kat AwakTube.. oh sangat comel la tabung ni...
rasa kalau ada 1 juta duit syiling, aku sanggup letak untuk kucing ni ambek.. hahahha
meh tengok ape tabung ni boleh buat.. ape yang aku bebelkan di atas ni.. heheh


haaa.. ape macam comel tak.. hahha.. aku nak beli satu.. sapa ada link untuk moneybox ni..
bagi tau aku.. tengah semangat untuk menabung sekarang..

p/s: menabung la dari awal untuk masa hadapan..
sikit-sikit lama-lama dapat beli domain blog kereta ferrari paling tidakpun hantaran kawen
hehehehehe.... 

Sunday, April 17, 2011

AkU dAn DiRi SeNdIRi

assalamualaikum

aku takde nak kate pape dalam entri ni.. hanya sekadar meletakan perubahan yang aku alami
sepanjang aku berada di zaman belajar.. dalam keadaan lukisan
hehehe.. sebagai kenangan untuk diri sendiri ja

 ni zaman sekolah rendah.. berat jangan kata la.. seguni beras pun kalah.. susah nak cari
baju dan ape bagai.. hahah hidup penuh sihat.. zaman ni aku tak kesah pasal girl2 ni
langsung tak tertarik... hahahahaha hidup nak bermain jek

 ni zaman sekolah menengah.. pengawas tu babe... xpenah pn nak stay kat perhimpunan
sebabnye.. rambut aku yang panjang.. mestla aku kene aim dengan pelajar lain
so the best way.. buat2 ronda blog block. zaman ni pun takde fikir pasai girl
tapi gatalnye ade.. hahahha demm it

 yeah ni zaman matrik aku.. aku agak kurus.. sebab petang suka joging.. why? sebab kalau joging dapat lalu belakang block perempuan.. ahahha.. jahat tak.. ade 4 block tu.
kekadang jumpe girl yang sama lepak time petang2... dapat la kenal2 keh keh..

ni zaman U.. zaman kegemilangan aku menjadi seorg yang tak penah bersenam.. langsung 
tidak aktif. so macam ni la keadaan aku sekarang. hahaha.. but i like dis way..

p/s: aku gembira dengan diri aku.. gemok.. 

Thursday, April 14, 2011

AkU KeSuNyIaN

assalamualaikum

ya.. dari tajuk korang dah  tahu apa aku hadapi sekarang.. aku bukan raja yang suruh
kuli-kulinya p cuci bontot kuali untuk buat kopi panas.. ahh suasana aku memang sadis
bace jek la apa dah belaku kat picca ini...


 ya.. memang sadis.. haha... berkata-kata sendiri tampa dipedulikan oleh orang lain
naseb badan tol.. kah kah kah... melayan diri sendiri.. mmg sangat dara lara

p/s: kekadang layang diri sendiri bagus gak.. ye dak?

Wednesday, April 13, 2011

FiLM - LaSkAr PeLAnGi

assalamualaikum

korang de cirit lom, p cirit lelaju, biaq lega pwot tu, jangan di tahan. nanti buasir, ek betul ke?
sejak dua mejak ni, aku agak serabut dengan sabut kelape aktiviti hujung tahun
dari membelit benang jadikan tali tangsi hingga la gunakan tiup tayar untuk acuan donat.
arrgg.. aku nak pengsan.. plz some1 wat CPR untuk aku.. girl only okey.. plzz..

dah.. tu untuk intro lepaskan SepulohSion kat kepala.. baru-baru ni, aku dengan rajin
macam buaya darat cari anak gadis, p la gegodak AwakSelinder, then aku disapa
oleh band nidji.. pesal main sapa2.. geram aku. oleh kebab sebab mood baik, aku pi
la dengar lagu laskar pelangi .. okey aku faham, aku memang noob. baru perasan lagu ni.

korang takyah nak gelak2.. wa tarik sideben korang memasing.. ni aku baru tengok film 

ade pelakon name bermula CUT.. aku ingat CUT TARI.. rupenye
CUT MINI.. arrgg.... hahahaha
ye aku tau film ni release september 2008.. dah 3 tahun.. yela memag noob.. demm
diadaptasi dari sebuah novel terkenal bejudul yang sama jugak. so sape minat novel
pakat-pakat la membeli ye... aku tengok film ni pun best..
penulis: Andrea Hirata

nak taip kat sini, bahawa cerita ni best.. aku taknak kritik kerana memang best bagi aku..
selami perbezaan suasana mencari ilmu.. ade babak-babak yang mengembalikan
memory aku semasa belajar tadika dan sekolah rendah.. hahah..
kepada yang duduk-duduk bandar.. korang ade macam ni tak semasa kicik
aku ada.. sangat seronak..

Best Film, Bandung Film Festival, 2009
Best Film, Indonesian Film Festival, 2009
Nomination for Best Film and Best Editor, Asian Film Awards, 2009
SIGNIS Award, Hong Kong International Film Festival 2009
Golden Butterfly Award, 23rd International Children & Young Adults Film Festival, Iran, 09
3rd Place Audience Award, 11th Udine Far East International Film Festival, Italy, 2009

Friday, April 8, 2011

MaSaLaH DaLaM SeTuAsI

assalamualaikum

aku rasa ni entri aku paling poyo penah aku nak buat.. entah nape.. hahaha...
nak ketegori entri dalam bidang ape, aku pun tak tahu lah..


okey.. kalau korang nampak picca ni ape 1st thing yang korang fikir?
aku selalu tertanye.. ni picca ape ek.. HATI ke JANTUNG
kalau hati.. bukan macam ni kot rupanye.. hahah.. kalau jantung ade la iras2 sikit..
cume takde valve untuk keluar masuk darah

ahh merepek sudah.. ade beberapa situasi sekarang ni selalu dalam kepale otak aku.
setuasi antara lelaki dengan perempuan bila dorg ungkapkan kata2 ini.

1. saya suke awak..
mean ape ek.. ape korang fikir bila some1 cakap macam ni kat korang

2. saya sayang awak..
mean ape ek.. kalau yang ni same dengan cinta ke? ape korang rasa?

3. saya cinta awak..
mean ape ek.. cinta dan sayang berbaze ke tak? lagi dalam dari sayang ke?

4. saya suka awak, tapi taknak declare couple, tapi saya cemburu..
ahh pening dengan setuasi ini

5. kite kawan, tapi awak jangan ngengade dgn girl/boy lain
errk..????

6. kite test couple okey tak?
sape nak jawap ni.. leh test2 ek..?

nape lari entri ni dari ape aku fikir.. haduih.. okey la. korang penah lukis picca kat atas tu tak.
kira lukis guna tangan, xde pakai software pape mende..
dan korang perasan tak, lukisan korang tu tak penah betul symmetrical nye..
kan kan.. 

nak kate kat sini.. hubungan tak pernah ade yang perfect.. belum nikah or dah nikah..
saling tegur menegur.. 
laki, korang jangan nak ego sangat, jangan nak wat awek korang tu macam bini hang.
girl, jangan la suh laki je semua, dorg manusia gak..

p/s: AKU NAK CARI AIR KELAPE BAKAR.. MANE NI..

Tuesday, April 5, 2011

HinDuStAn - ChAHa HaI TujHkO


chaha Hai Tujhko
korang layang la lagu ni.. haha.. lama sudah tak dengar lagu hindustan
ni gara-gara makcik sorang ni shafikamokhtar.. post video hindustan kat SB 


Chaaha hai tujhko chaahoonga har dam
Marke bhi dil se ya pyaar na hoga kam
Teri yaad jo aati hai mere aansoo behte hain
Apna to milan hoga pal pal ye kehte hain
Kya ye zindagaani hai bas teri kahaani hai
Bas teri kahaani hai ye jo zindagaani hai

Chaaha hai tujhko chaahoonga har dam
Marke bhi dil se ya pyaar na hoga kam

Teri vo baatein vo chaahat ki rasmein
Jhoothe thay vaade kya jhoothi thi kasmein
Jaane tamanna kya ye sach hai bas itna keh de
Toot jaayein na lamhe aitbaar ke
De koi sila mere intezaar ka

Chaaha hai tujhko chaahoongi har dam
Marke bhi dil se ya pyaar na hoga kam

Teri hoon teri jo chaahe kasam le le
Mujhko humrahi tu apne gam de de
Saari umar hai mujhko dard judaai ka sehna
Raaste mein khoyi hai manzil meri
Mere saath jayengi mushkilein meri

Chaaha hai tujhko chaahoonga har dam
Marke bhi dil se ya pyaar na hoga kam

Tu saamne hai mere phir kyon ye doori hai
Tujhe kaise bataoon main hay kya majboori hai
Ye bhi koi jeena hai sirf aansoo peena hai
Sirf aansoo peena hai ye bhi koi jeena hai.

ENGLISH VERSION

Chorus:  
I loved you, I will love you with every breath.  
Even after death, this love won't lessen in my heart. 
When the memories of you overtake me, my tears flow.  
Every moment they tell me that we shall meet.  
What is this life (of mine) save a story about you? 
Its just your story, this life (of mine). 

Chorus  
Your words, those acts of desire -  
were they lies, those promises? 
Were those oaths lies?  
Beloved, are they real? Tell me at least that much! 

Dont break this moment of trust.  
Give me some repayment for my wait. 

Chorus  
I am yours, only yours; ask of me whichever oath you wish.  
O life companion, give me all your sorrows and cares.  

I will bear the pain of this separation for the entirety of my life.  
In the road, my destinations are forever lost;  
my troubles will go with me.

Chorus  
Youre before me now,  
why this distance?  
How shall I tell you,  
oh, what it is to be helpless!  
Still, this is the way I must live.  
I'll just have to drink tears.  
This is the way I must live. 

Saturday, April 2, 2011

KeAdaAn PaNtaI Tok JeMbAL DaN KiSaH LiPaN

assalamualaikum

ni entri update untuk keadaan Pantai Tok Jembal.. sapa yang penah belajat di UMT
aka dulu KUSTEM mesti tahu kedudukan pantai ni.. belakang UMT jek kan..
tak sampai pun 500 meter jaraknya..

aku sisipkan video untuk korang yang berada jauh.. serta untuk warga terengganu
dan juga rakyat malaysia.. timbul kesedaran untuk menjaga pantai yang
semakin lama semakin terakis..

ni keadaan pantai bertarikh 29/03/2011..
jarak dah menghampiri jalan raya & tempat rehat

dah puas tengok video di atas.. meh tengok pulak kisah sedih haiwan ini...
bayangkan la ape akan berlaku kalau hakisan ini berterusan
sila tonton dan hayati dengan peresaan..

so bagaimana... heheheheheheheh...

ni aku selitkan picca utk korang tengok-tengok.. ade banyak. tapi malas nak letak..
so ni jek la aku letak untuk korang..
korang bayangkan.. selalu jarak jalan dengan ombak.. mesti jauhkan, dalam 30 40 meter
so tengok la sekarang.. ayooo.. bepe meter jek ni..

nampak bangunan belah kanan sane.. situ ade simpang 3.. sekarang takde simpang sudah
jalan mati untuk jalan sini.. tempat ni la nelayan port sampan2 diorang dan membawa
hasil tangkapan.. sekarang, nak parking boat/sampan pun tak boleh..

p/s: lama-lama jalan pantai tok jembal ni hilang terus..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)