PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Saturday, April 2, 2011

KeAdaAn PaNtaI Tok JeMbAL DaN KiSaH LiPaN

assalamualaikum

ni entri update untuk keadaan Pantai Tok Jembal.. sapa yang penah belajat di UMT
aka dulu KUSTEM mesti tahu kedudukan pantai ni.. belakang UMT jek kan..
tak sampai pun 500 meter jaraknya..

aku sisipkan video untuk korang yang berada jauh.. serta untuk warga terengganu
dan juga rakyat malaysia.. timbul kesedaran untuk menjaga pantai yang
semakin lama semakin terakis..

video
ni keadaan pantai bertarikh 29/03/2011..
jarak dah menghampiri jalan raya & tempat rehat

dah puas tengok video di atas.. meh tengok pulak kisah sedih haiwan ini...
bayangkan la ape akan berlaku kalau hakisan ini berterusan
sila tonton dan hayati dengan peresaan..
video

so bagaimana... heheheheheheheh...

ni aku selitkan picca utk korang tengok-tengok.. ade banyak. tapi malas nak letak..
so ni jek la aku letak untuk korang..
korang bayangkan.. selalu jarak jalan dengan ombak.. mesti jauhkan, dalam 30 40 meter
so tengok la sekarang.. ayooo.. bepe meter jek ni..

nampak bangunan belah kanan sane.. situ ade simpang 3.. sekarang takde simpang sudah
jalan mati untuk jalan sini.. tempat ni la nelayan port sampan2 diorang dan membawa
hasil tangkapan.. sekarang, nak parking boat/sampan pun tak boleh..

p/s: lama-lama jalan pantai tok jembal ni hilang terus..

8 lango double line:

Farhana Jafri said...

dkatny jarak ombak tu ngn jlan.. klau tym musim tgkujuh agakny tengglam jalan tu.. eii seram kot.. xlawa sgt pntai ni.. hijauny dh kurang.. hope pnduduk kt stu amik inisiatif nk lawa kn blik kwsan pntai tu..

jemput la singgah ANASAURUS :)

Sab Buenoo said...

seram den nengok.

izzat ihsan said...

nape jadi g2????? dulu bukan main cantik lagi tempat 2 kan,,,,, selalu gk p s2 time cuti

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

farhana - kalau tgkujuh bkn stakat jalan.. area sini bajir terus.. huu

sab - ni baru hakisan.. kalau gempa? xtau ar gane

izzat - ape nak wat.. sea level rise. structure pantai dh di ubah.. mcm ni la jadinye

-ini diary saye- said...

natural change ke?

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

diary - oh tidak sama sekali.. ni sbb penggantian sediment di sekat oleh pembinaan [boleh check kat pakcik google pasai pembinaan ape]

nik aziemah said...

dulu time mule2 masuk umt.. pantai tu tempat release stress.. skrang ni stress plak tengok pantai... huhu

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

nik - ayat mkn dalam... hhahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)