PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Friday, May 27, 2011

BuKiT BrOgA StoRy Of Me [Cewah]

assalamualaikum
selamat pagi, tengah hari, petang, senja dan juga malam kepada semua peminat dan juga gundik-gundik serta sida-sida.. hehehehee.. nak cerita gak la ape yang aku buat hujung minggu lepas. kiranya la sabtu dan ahad punye cerita. padahal dah nak masuk sabtu ahad yang baru [pergh kejap je masa berlalu].

planning po naikBukit Broga ni bukannye dirancang lama pun., makan masa 2 hari jek rancangan. malam pertama usul nak pergi, paginya tanya sapa nak pergi malam pulak sesi berdikusi hangat. bertumbuk tendang, so kawan yang duduk seromban gerak kul 3 pagi dan aku duk bangi gerak kul 4 pagi.

google map la jadi kitab aku dengan Dean Dang untuk tuju ke Bukit Broga ni, siap buat note simpang mane kene masuk, ade ape kat simpang tu.. takut sesat sape susah aku gak yang kene pandu kereta. pack barang pun tak, terus masuk tido. tapi b4 tu beli roti buku dan tuna untuk sarapan kat atas bukit tu.. hoho..

tepat kul 3 [takde la tepat pun] aku pun bersiap-siap, capai beg lappy, bawak keluar isi pewotnye, gapai air botol dan sehelai baju, sumbat dalam beg.. ok done, kuci kete dalam tangan. siap untuk bergerak.. ade 2 jalan kalau datang dari tempat aku, satu jalan highway dan 1 lagi jalan kampung. aku buat pilihan amat la bijaksana untuk ikut kampung..
baik-baik nak p bukit broga ambek masa 30 minit terus jadi nak sejam.. argg.. tension gilak ikut jalan kampung ni.. beratus bonggol jalan aku kene redah [hyperbola sikit].. dah kereta manual, tukar gear, tekan clash, tekan minyak, tekan break. mangai skit gilak kaki..tak sempat speed nak cecah 60km/j..

nak ku pendek kan storynye..dalam kul 4.30am aku sampai..geng seromban dah sampai, kemas2 check ape kene bawak. [lampu picit wajib kene ade] alamaklum daki kul 5 pagi. baru mencabar kejantanan masing-masing. ye dak. masa mendaki, terdapat jalan yang mudah & jalan memcabar, mudah tu agak jauh la jarak untuk sampai puncaknye. so kami ikut jalan mencabar [sebenarnya tak tahu mene jalan yang patut ikut] haha gelap mane la nampak jalan nye.

pendakian ambel masa dalam 30 to 45 minit je. tak lama mane pun nak daki, yang mencabar adalah semasa nak naik ke check point yang ada kat bukit broga tu… ade lebih kurang 5 puncak aku pergi [rasanya la].. 50 meter nak smpai puncak agak berbahaya kerana tempat pendakian agak curam dan licin, di tambah bukan waktu siang. setiap puncak yang ada kami stop kejap ambek angin sikit dan biasa la sesi bergambar.. heheh

sharp dalam kul 6.10am macam tu kami sampai puncak ke 4 or 5.. lupa sudah, tapi yang penting ade 1 pucak aku tak naik.. sebab ade kawan aku dia dah tak larat, takkan nak kita ja nak naikkan, so kami berehat dan sarapan sampai matahari terbit dari ufuk timur. dapat la tengok keindahan ciptaan Allah dari atas bukit. pengunjung pun aku tengok makin ramai dan start kul 7.00am aku tengok dah mcm kat pasar raya buat sale. nasib aku datang pagi. nak tanak aku pun gerak turun, takut bertambah sesak pulak jalan nak turun.

nak turun pun agak mencabar, jalan curam dan licin, kena berhati-hari [jangan nak berlagak nak turun cepat-cepat] biar lambat asal selamat. agak nak pecah gak la lutut aku, pressure turun dari atas [naik aku laju, turun aku agak perlahan sikit]. ade kat satu puncak ni, terjumpa sorg uncle bawak pet dia [anjing naik sekali] perg.. harap anjing tu tak kecing or berak merata.. arrggg…. sampai tempat parking kereta dalam kul 8.00am 9.00am gak la.. jalan daki sesak dengan orang nak mendaki, tu agak lambat nak turun. ade kedai jual air kelapa kat situ, tak tahu la bape hinggit kene pay untuk air kelapa tu.

kalau parking dalam, anda kene bayar m2.00 jek sebab ladang kelapa sawit tu ade owner lain yang punye. tak kesah la rm2.00 yang penting dapat tengok keindahan alam semula jadi.. gerak balik dalam kul 8.30am.. 9.30am [tak ingat]




p/s: pergila pepagi kul 5.00 korang start naik, bawa la air minuman yang cukup dan juga sarapan [jgn nak buang merata kat atas tu], bawa lampu suluh, pakai la baju yang proper [ade pakai seluar jean.. rase macam ngarut je] thanks to iqbal, dean dang, wan dan iqmal

gilak panjang nye entri.. lantak p la...


THANKS TO FAHMI MAHAT 
BUAT HEADER SEMPENAN BUZDAY AKU.. SYANG U KETAT..

Monday, May 23, 2011

PeRhiMpUNaN 1 JuTa BeliA SeMpEnA HArI BElia NeGaRa [HBN]

assalamualaikum


entri untuk harini aku hanya nak promote benda alah ni.. tak tahu la dah
berapa kerat orang belia tahu acara ini.. nak tepek header HBN ni.. meh tengok reramai


click untuk ke laman HBN ini
http://www.haribelianegara.org.my/ 

pada 27 hingga 29 mei 2011 akan diadakan perhimpunan untuk belia-belia seluruh negara
pelbagai jenis acara akan berlangsung pada hari tersebut, acara-acara yang ada
boleh di lihat disini 


jadual acara-acara HBN 


ini pula link untuk promote HBN di youtube


promote HBN 


warrrgg.. gilak la.. jadi promoter tak berbayo.. hahaha.. mentang dah jadi penduduk
putrajaya, siap promote government nye aktivit.. aku dah usha-usha sekitar
putrajaya ni.. ohh.. memang gempak la persedianya nya..
kalau betul-betul datang 1 juta or lebih, memang hevoc la kat sini..


pagi jumaat harap tak sesak.. aku nak pergi kerja ni.. lambat habis la aku..
arrgg.. kene bangun awal.. prepare for the worse ar macam ni
[kawan aku tak habis-habis Suju Suju.. sape Suju ni]
artis korea.. arrgg.. meleh nak layan.. korang pergi sendiri la..
nak balik rumah.. hahahaha..

Wednesday, May 18, 2011

SeLaMaT HaRi GuRU

assalamualaikum

SELAMAT HARI GURU
ingat 16 mei adalah tarikh penting untuk peristiwa ini..
tak kire guru tadika/guru practikal/guru sekolah/pensyarah
asal sesape yang mengajar dan memberi ilmu kepada korang
dorang memang di gelar guru

korang masih ingat tak.. masa sekolah dulu-dulu
penderaan yang selalu dihadapi
oh yang ni bukan penderaan.. ni sebab tido dalam kelas.. aku dulu agak selalu la kene baling
hahaha.. tak dengan kapur dengan duster [dulu2 gune kapur time ngajo]
paling best, bangun2 ade contengan kat muke.. arrgg.. cikgu..

 bab merotan ni pun macam rutin harian aku time sekolah dulu.. sebab2 utama
tak siap homework la, then buat bising dalam kelas, skip kelas, buat huha-huha
kat kelas lain.. almaklum kanak2 dan remaja. aktive

 aku selalu kene ni kat sekolah agama.. arrg.. tak tau nape ustaz [lupa nama ustaz maaf]
favored betol tarik sideburn dan telingan aku.. penah mintak kene rotan.. tapi 
telinga aku gak yang kene tarik, terjengkit-jengkit aku kene
nasib time tu tak tau malu dengan girl2 ni

 wahaha... ni denda naik atas kerusi memang sape tak kene memang korang noob ar..
kah kah.. time nak balik, cikgu math aku [cikgu anis] selalu suh pelajar naik atas kerusi
pastu soal sifir.. dan aku la jadi orang terakhir keluar.. arrgg.. sedih gilak..
bab takleh tahan kene buat homework tak siap atas kerusi..

 ni namenye ketuk ketampi.. aku selalu kene bile time rehat lambat masuk kelas..
kene beramai2.. oh seronok beramai2 ni.. lagi satu tiru meniru.. link link.. semua kene
sweet memory tol la denda ni hahaha..

ni namenye berlari keliling padang dengan menggunakan baju sekolah yang lengkap..
memang terbaikan.. sape tak bawak baju Pendidikan Jasmani & Kesihatan PJK
ni selalu denda yang wajib kene [balik kelas memang asam gilak la.. lantak p la]

lawo tak picca itik ni.. hahaha.. teringat hukuman jalan itik ni..

jalan keliling kelas beramai-ramai dan berjemaah.. best nye kenangan ini..
ingat kan balik.. rase gelak sendiri.. bertapa nakal nye aku dulu..
sekarang.. denda sikit.. parent dah datang.. manje nye.. haishh..

dengan denda dan hukuman macam ni la aku rasa aku sampai ke tahap yang
sekarang.. terima kasih aku ucapkan kepada guru/cikgu/pensyarah
yang mengajarkan segala ilmu.. jasamu tetap ku kenang sampai bila-bila

p/s: ramai nama guru yang aku dah lupa.. minta maaf..
anak murid mu ini memang sorang lemah..

Thursday, May 12, 2011

DiaRi PaGi KhAmIs

asslamualaikum

tepat 6.30am - kawan kol
kawan - "ko dah bangun"
aku - "dah [suara segar, padahal mate tutup]"
kawan - "okey"

bersiap-siap nak pi kerja [kerja tu]
start moto honda wave dari ukm ke arah seksyen 1 bangi
tukar ke kereta proton saga pulak, menuju ke putrajaya
nampak kalau keluar dalam kul 7.10am, jalam tak jam..

..........sampai pejabat..........
--------SIGH--------


12.15pm
aku terkantoi tido kat pejabat dengan penyelia..
Cik Chit jangan nak potong markah LI.
sebab anda tidak memberi tast yang mencabar.. hahahahaha

[syela dan yana - bukan nak bagi signal Chit datang]

Tuesday, May 10, 2011

CuRrEnT LOcAtIoN

assalamualaikum

harini aku saja nak update.. almaklum lama tak update.. nak kate bz tak gak..
beno nye aku takde internet nak update.. hahah... berok pun takda..
so menyendeng kat wifi pejabat.. 

nak bagi tau aku kat mane jek sekarang... meh tengok..

aku kat putrajaya.. hahah..
pergi jam 7.00am balik jam 5.30pm
jom p alamanda... hehehhe...

[update dalam pejabat NOD]
hahaha..

Cik Chit [penyelia LI] jangan memandai tolak markah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)