PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Friday, May 27, 2011

BuKiT BrOgA StoRy Of Me [Cewah]

assalamualaikum
selamat pagi, tengah hari, petang, senja dan juga malam kepada semua peminat dan juga gundik-gundik serta sida-sida.. hehehehee.. nak cerita gak la ape yang aku buat hujung minggu lepas. kiranya la sabtu dan ahad punye cerita. padahal dah nak masuk sabtu ahad yang baru [pergh kejap je masa berlalu].

planning po naikBukit Broga ni bukannye dirancang lama pun., makan masa 2 hari jek rancangan. malam pertama usul nak pergi, paginya tanya sapa nak pergi malam pulak sesi berdikusi hangat. bertumbuk tendang, so kawan yang duduk seromban gerak kul 3 pagi dan aku duk bangi gerak kul 4 pagi.

google map la jadi kitab aku dengan Dean Dang untuk tuju ke Bukit Broga ni, siap buat note simpang mane kene masuk, ade ape kat simpang tu.. takut sesat sape susah aku gak yang kene pandu kereta. pack barang pun tak, terus masuk tido. tapi b4 tu beli roti buku dan tuna untuk sarapan kat atas bukit tu.. hoho..

tepat kul 3 [takde la tepat pun] aku pun bersiap-siap, capai beg lappy, bawak keluar isi pewotnye, gapai air botol dan sehelai baju, sumbat dalam beg.. ok done, kuci kete dalam tangan. siap untuk bergerak.. ade 2 jalan kalau datang dari tempat aku, satu jalan highway dan 1 lagi jalan kampung. aku buat pilihan amat la bijaksana untuk ikut kampung..
baik-baik nak p bukit broga ambek masa 30 minit terus jadi nak sejam.. argg.. tension gilak ikut jalan kampung ni.. beratus bonggol jalan aku kene redah [hyperbola sikit].. dah kereta manual, tukar gear, tekan clash, tekan minyak, tekan break. mangai skit gilak kaki..tak sempat speed nak cecah 60km/j..

nak ku pendek kan storynye..dalam kul 4.30am aku sampai..geng seromban dah sampai, kemas2 check ape kene bawak. [lampu picit wajib kene ade] alamaklum daki kul 5 pagi. baru mencabar kejantanan masing-masing. ye dak. masa mendaki, terdapat jalan yang mudah & jalan memcabar, mudah tu agak jauh la jarak untuk sampai puncaknye. so kami ikut jalan mencabar [sebenarnya tak tahu mene jalan yang patut ikut] haha gelap mane la nampak jalan nye.

pendakian ambel masa dalam 30 to 45 minit je. tak lama mane pun nak daki, yang mencabar adalah semasa nak naik ke check point yang ada kat bukit broga tu… ade lebih kurang 5 puncak aku pergi [rasanya la].. 50 meter nak smpai puncak agak berbahaya kerana tempat pendakian agak curam dan licin, di tambah bukan waktu siang. setiap puncak yang ada kami stop kejap ambek angin sikit dan biasa la sesi bergambar.. heheh

sharp dalam kul 6.10am macam tu kami sampai puncak ke 4 or 5.. lupa sudah, tapi yang penting ade 1 pucak aku tak naik.. sebab ade kawan aku dia dah tak larat, takkan nak kita ja nak naikkan, so kami berehat dan sarapan sampai matahari terbit dari ufuk timur. dapat la tengok keindahan ciptaan Allah dari atas bukit. pengunjung pun aku tengok makin ramai dan start kul 7.00am aku tengok dah mcm kat pasar raya buat sale. nasib aku datang pagi. nak tanak aku pun gerak turun, takut bertambah sesak pulak jalan nak turun.

nak turun pun agak mencabar, jalan curam dan licin, kena berhati-hari [jangan nak berlagak nak turun cepat-cepat] biar lambat asal selamat. agak nak pecah gak la lutut aku, pressure turun dari atas [naik aku laju, turun aku agak perlahan sikit]. ade kat satu puncak ni, terjumpa sorg uncle bawak pet dia [anjing naik sekali] perg.. harap anjing tu tak kecing or berak merata.. arrggg…. sampai tempat parking kereta dalam kul 8.00am 9.00am gak la.. jalan daki sesak dengan orang nak mendaki, tu agak lambat nak turun. ade kedai jual air kelapa kat situ, tak tahu la bape hinggit kene pay untuk air kelapa tu.

kalau parking dalam, anda kene bayar m2.00 jek sebab ladang kelapa sawit tu ade owner lain yang punye. tak kesah la rm2.00 yang penting dapat tengok keindahan alam semula jadi.. gerak balik dalam kul 8.30am.. 9.30am [tak ingat]




p/s: pergila pepagi kul 5.00 korang start naik, bawa la air minuman yang cukup dan juga sarapan [jgn nak buang merata kat atas tu], bawa lampu suluh, pakai la baju yang proper [ade pakai seluar jean.. rase macam ngarut je] thanks to iqbal, dean dang, wan dan iqmal

gilak panjang nye entri.. lantak p la...


THANKS TO FAHMI MAHAT 
BUAT HEADER SEMPENAN BUZDAY AKU.. SYANG U KETAT..

4 lango double line:

fierapirot said...

entry yang panjang..hehehehe...=)

fierapirot said...

ehem..ehem..header baru tu...sape buat cantik der..=)

No_Rule said...

ehem2.. tekan "CLASH" ye..? hahahah~

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

fiera - hahaha.. terejal kejap nak wat entri pepanjang mamc ni.. header org watkan..

no_rule - hahahaha.. typo typo..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)