PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Monday, August 1, 2011

BiLa bULaN PuAsa

assalamualaikum

bila bulan puasa ja, 1st aku teringat makan bagai kat bazar ramadhan. ape nak beli ape nak makan. setan dah kene kurung dan kene ikat, tapi nafsu boleh kalahkan setan-setan yang kene rantai tu argg.. akal kene letak no 1.. fikir-fikir..

bajet nak jimat time ramadhan, haram tak menjadi, beli kuih 3 jenis dah rm6.00 air dah rm1.00 makanan dah rm4.00 semua rm11.00 untuk buka puasa. hahah.. bila sahur cari kedai luar or tak sempat makan meggi ja.. tu zaman universiti. tak berjimat jugak aku time puasa.

bila puasa ni jugak la bermacam-macam penyakit yang boleh mengakibatkan kurangnya keupayaan untuk menahan lapar. macam haram betol, paling common gastric, memamg tradisi sakit ni datang bila menjelang ramadhan. terbaik betol, musin yang tepat sakit ni menyerang mangsa-mangsa.

in daytime, dapur dah macam tempat larangan, kalau masuk kawasan tu mesti akan di jeling2 tanda kemuskilan. tapi bila malam menjelma, itu lah tempat ibupejabat untuk berkumpul. ohh seronak ketika itu. kurma adalah menu wajib dan mesti ada atas meja [kalau kat rumah aku la dan juga kat bilik time beljajar dulu] xde nak curi-curi makan pun.

p/s: SELAMAT BERPUASA
MINTA MAAF KALAU ADA SALAH DAN SILAP

19 lango double line:

yad'z said...

tau lah puasa bang oii.. agak banyak typo disitu ye.. terbelit lidah aku baca.. hahaha.. but, dekat bazar ramadhan jugak lah dapat jumpa.. bebudak sekolah yang tak puasa dok beli air.. haishhh

♥NuR SyAFiQah♥ said...

tu r ingat time puasa ni boleh saving sikit tapi time kat bazaar amek ko lebih bajet pulak ;)

bact. said...

bulan puasa adalah bulan yg tak jimat, diet xjadi, bulan yg pokai sentiasa..

kehkehkeh

Akulah Pak Lan said...

Selamat berpuasa...

nik aziemah said...

haha.. selamat berpuasa.

Bob Merley said...

bulan puasa jimat bagi gua. gua bukak puasa kat mesjid je. save bajet (=

Yasmin ♥ said...

Huhu . kite 1st time puase bkn ngn family :(
Makan minum semua kena buat sendiri . Rase lain gile .

Bob Merley said...

jom terawikh full!

the GirL said...

selamat berpuasa!! jangan Korek Idong sebelum berbuka OK...!
^__^

senydream said...

to lar ingtkan dpt berjimmt buln pose tpi same jek tambh2 boros ada la..ye la tgok kuih muih y jrang2 jumpe ngan berbagai bagai juasah y tersedia mate pon jdi lapar lbih dr perut,haha2!...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yadz - hahahha.. xpa, entri penting.. hehe... selamat berpose..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

nur syafiqah - dugaan la bazar ni.. kalau boleh xmau pegi.. tapi ape kan daye.. situ la nak cari maknn... selamt berpose

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

bact - ak gemok sekarag.. pose tetap tak kurang.. naik adela.. selamt berpose bact..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

lan - selamt berpose der.. jgn ponteng2

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

aziemah - selamat pose gak.. pose penuh k.. heee

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

bob - uhh... lepas ni p masjid la..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yasmin - hee... takpe.. lame2 okey la.. duk perantauan kan.. kene berdikari..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

girl - selalu ter la... hahaha selamt berpose

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

senydream - hahhaha.. kawan nafsu kawan nafsu.. hee selamat berpose

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)