PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Monday, August 8, 2011

BiLa BuLaN PuAsA–BuBuR LaMbOK

assalamualaikum

dah semiggu kita menunaikan ibadah puasa, ade tak yang skip-skip? lantak korang la, dosa tanggung sendiri. di sebabkan aku sekarang beradabtasi kat kampung, so banyak la aktiviti-aktiviti kat kampung ni. seronak gak join ni, alamaklum bertahun duduk kat perantauan, [bertahun la sangat].

nak jadikan story, setiap ahad, kat surau atas umah aku ni [mcm korang tau] adalah dalam 50 meter je jarak [kalau azan gerenti dengar, untung time pose ni, takde la memasang telingan nak dengar azan] ahahha melalut pulak sudah. okey nak jadikan cerita, setiap ahad, kat surau ni ada buat BUBUR LOMBOK LAMBOK.

kire start kul 0900, aku yang 1st time nak join datang la dengan segan-segannya. berminyak wangi bagai aku pakai. sikat rambut pun nak ambek masa 10 minit. kejap kanan, kejap kiri, kejap tegak. aku kene kelihatan segan dan bergaya. 1st impression tu penting. baju siap, seluar siap, semangat… siap.

area masak mestila belakang surau, takan la kat depan. korang masak pun kat dapurkan, taktahu la kalau dapur korang area ruang tamu. situ tetamu duduk, situ jugak korang bantai menyambal. erkk.. kembali semula, so bertandang la aku, kelihatan semua sebok menyiang.. erkk.. memotong bahan-bahan.

aku tak sempat nak observe sapa ada kat situ, angan-angan ada la anak-anak gadis yang join sekali masak bubur lambok ni.. heheh.. “ni nak cari sapa” sorang makcik tegur aku “erkk nak cari mak saya” [erkk tetiba lak aku jawap macam ni, aku nak tolong masak] “sapa nak mak” “erkkk ida” balasku “oohhh, mak awak pergi ambek barang, ni takut betol hilang mak erk, hahahahah” bab gelak ni aku tak tahan. hampir semua yang ada kat tempat turut gelak. PERGH…!!!!!!!!!! hilang macho aku.

“erkk mesti la saya sayang mak. mak saya ada satu ja makcik” balas ku sopan.. “muka datang tadi berkerut jek,ni dah ade makwe tak?” [pulak makcik sorang ni] “errkk.. tengah cari calon…. makcik apa boleh saya bantu ni” [makin lama makin melarat pulak makcik-makcik kat sini] “ni bawang tolong buang kulit dan potong-potong sekali tau, pastu tolong kacau bubur lambok nanti” [hamboi] “BAIK”

bermula la tangisan tanpa sebab ketika berada di situ. takleh tahan, takde sorang awek pun yang tolong buat bubur lambok tu. semua golongan makcik-makcik tipah, kiah. rosnah yang non stop bergosip bagai.. aku dengar je la.. “comel jugak anak ida ni ye” tetibe suara sorang makcik kedengaran [aku buat-buat tak dengar dalam senyuman] hahahha…. ok bubur lambok siap juga akhirnya..

28 lango double line:

zaRain said...

ahhahah kelako.. mesti awkward gile kn ... hahahhaha

yasmine danny said...

hahaha... btw, bubur lambuk.. wow~~ feveret.. ^^

faRHa@miSS Vio said...

bubur lambuk !!! ...semalam bru je mkan ...best sgt2 .... ^_^

zEri sAfEerA said...

suka makan je. kuikuikui :D

yad'z said...

ko sorang jantan kat situ ke.. ehh.. lelaki ? perghh.... compemm.. ramai yang isik borang jdikkan menantu.. hakhakhak

bact. said...

kahkahkah

join geng-geng kak senah ka?
hahhah

Bob Merley said...

best ke bubur lambok? tak berapa minat la bro...

Akulah Pak Lan said...

Bubur lambok kg baru...argh!! dem!!

I LUV U said...

gatalnye makcik tu..

n!cK said...

hahaha..bleh join kak senduk 2~~:p

the GirL said...

cehh... padahal the point of this whole post ni, nak cakap ade makcik ckp ko comel je kan....

ciss.. igt aku tak tau.... hahaha

Yasmin ♥ said...

Hehe . Ade2 je ouh . :P

nik aziemah said...

bestnye bubur lambuk.. hehe

senydream said...

haha2!..bgusnyer..anak sape ni erk,hehe2...saya xsuke mkn bbr lambok ni sb x mkn syur so xreti la buatnyer,hehe2...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

zarain - dah menggigil kat sane.. asyik dipekene je.. aduh

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yasmine danny - join la sini.. tiap ahad ade masak...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

farha - jom la makan lagi... ahad ni datang ke rumah..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

zeri - meh blajo wat.. senang je..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yadz - ade sorg lagi pakcik.. tp y muda ak sorg je la.. hahhaha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

bact - gojes la hang... naseb x berjoin bergosip.. haduh

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

bob - aku y masak.. mesti sedap.. ko rase mesti mimpi

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

lan - aduh... hg post satu bandel kat aku.. nak ase gak.

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

i luv u - ape leh wat... makcik2 dah..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

nick - hahhaa.. kne blajo mask bbur ni.. t leh wat sndiri

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

girl - shuuu... hg ni nampak je point ape ak nak smpaikan.. hahah

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yasmin - ade je.. nak bubur ke?

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

nik - meh dtg rumah.. den jamu kan nnt.. ahad je la

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

senydream - hg ni.. mane nak kuat xde sayur.. p mkn sane.. nnt melabur x lawas... erkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)