PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Friday, August 12, 2011

BiLa BuLaN PuAsA–SuPeRmArKeT

assalamualaikum

“jal [bukan panggilan sebenar], tolong beli barang dapur kejap boleh” kata mak aku yang comel lagi kiut [kalau keluar p mane-mane mesti orang ingat mak aku ni akak] “nak beli ape?” sahut ku ketika mengait baju di ruang tamu [tampak ayu tak?] hahaha.. “ni belikan ikan ke, ayam ke, sayur sikit, ermm buah palah, selasih, kelapa parut, tepung muruku, [ade y aku lupa]” “erkk.. baik-baik” kataku “ingat tak ni” “ingat-ingat”

lantas aku pun siap-siap bagai, dengan memakai baju sahabat blogger beserta dengan seluar quicksilver dan cermin mata hitam, aku pun keluar menunaikan hajat yang di pinta tampa bantahan. sampai ja, aku parking elok dan terus masuk tampa toleh kiri kanan. “eh gelap lak” lupa tanggal cermin mata. port yang di tuju tempat barangan basah.. okey, sapa tak tahu sah korang tak penah p beli barang dapur.

“ikan ikan ikan.. erk ikan ape? caru? siakap? tongkol? merah? tenggiri? kuning? pari? patin? keli? talapia? sebelah? urgg pening-pening” dekap sepuluh minit gak aku berlegar-legar nak beli ikan apa. disebabkan phone aku takda kredit, so aku lost contact dengan dengan mak dirumah. part sayur pun sama “erkk sayur ape la nak beli pe ni? sawi? bayam? kangkung? kubis? lombak merah [pesal oren], terung? petola? buncis? kacang panjang? tauge? tomato [sayur ke?], kentang?” dekat duapuluh minit bazir masa pilih sayur. palah dan palaga? last aku beli 2 2.

duk sebok-sebok cari barang, kan ade plastik disediakan untuk bungkus barang yang korang nak beli [gerenti la, kat pasaraya wet part banyak plastik ni. aku pun tarik plastik tu dan ambek selai untuk bungkus sayur. datang lak sorang makcik dengan member dia. pegang plastik tu, tarik pepanjang, pastu lipat dua, tarik lagi dan lipat lagi. ade la 4 5 kali, sambil beborak dengan kawan dia. lalu di putuskan, then geliran kawan dia, lagi hardcore. terus hambek 1 gulung plastik. makkaiii.. makcik.. mentang-mentang percuma, habiz 1 roll di songlap.

aku pandang makcik berdua tu, lalu mereka pun turut pandang aku. kami bertentang mata, lalu 2 2 makcik tu pun senyum sangat lebar, aku turut bersenyum kelat. mereka pun blah dengan tawa riang [berborak-borak macam takda apa berlaku]. aku terfikir, pas puasa ni aku nak hambek gak la plastik ni bebanyak sikit. leh wat bungkus pape yang patut. hahaha..[betul ke ape aku fikir ni].. aku rasa trolli pasaraya tu pun boleh bawak balik rumah.

p/s: mengait.. kerja-kerja dapur.. pergi pasar.. so girly.. fuh semangat

24 lango double line:

Bob Merley said...

selamba je songlap plastik. apsal tak songlap gak?bole buat bungkus baju hang

peachippo said...

aci2 je ambik curi camtuu..huhu..makcik2..:P

Akulah Pak Lan said...

Mak kau nak masak apa tuh?

myra yusreena said...

HAHA. engat nak cakap lupe apa yg mak pesan..ke situ plak dye..haha

jgn lupe songlap lebih2 k..leh jual kt UMT..haha

nik aziemah said...

rajin benar nak gi beli barang kat supermarket.. hehe

bact. said...

kahkahkah
nk mencuri pon kena tunggu lepas puasa ekk

the GirL said...

kerja2 tu bukan girly la... tu kerja anak soleh, solehah....
ko solehah ek?? haha

Yasmin ♥ said...

Amek je troli2 tue skali . Hahaha :DD
Bagusnyeee .. Anak lelaki yg rajin . Hehe :))

fairuz said...

selamat berpuasa. kbai haha

hana said...

apae2 yg free mmg boleh songlap..
muahahha

AesyaZealous said...

hahha bende free weh..makcik2 suke le amik plastik boleh letak brg2 kat rumah tuu

zEri sAfEerA said...

wosih,,, dahsat macik2 tu. tahniah. hahahaha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

bob - hahha... time pose xleh nak songlap... x elok d pandang orang.. heheh

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

peachippo - biasa la... ape nak wat.. nak marah orang tua.. kang di jwp benda2 xleh di blas.. malu den..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

lan - gua pun tak tahu la mak aku masak ape.. tau tau dah siap jek

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

myra - erkk... sekrang pasar raya ramai orang.. line x clear.. haha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

nik - sape la lagi nak p beli.. dah anak.. memang tangungjawab.. hee

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

bact - hahhaa... nnt pahala pose kurang bro..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

girl - hahha.. soleh soleh.. keh keh

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yasmin - mmg nak ambek pun.. tapi xmuat la kereta...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

fairuz - hahha.. selamat berpuasa

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

hana - ekkk boleh pakai ke ayat hang ni.. mcm smthg wrong je.. haha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

aesya - hahha... nnt ko pun wat mcm tu bile dah jadi makcik.. jejeje

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

zeri - aku dah tak jumpe makcik.. mane tah skrang.. kalau x cukup plastik.. msti makcik2 tu ambek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)