PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Saturday, August 6, 2011

TaRaWiH Ku TeRgAnGgU–SaBaR Je La

azan pun berkumandang tanda isyak dah masuk, bergegas la aku ke surau berdekatan.  so macam biasala kan, ibubapa ni bawak anak-anak kecik untuk join sama bersolat. uhh memang bagus, seronak tengok kanak-kanak ni belajo solat. di sebabkan aku datang lambat, so aku berada saf belakang, bersama kanak-kanak. alahai, comel-comel semua.

terdapat la 6 7 orang kanak-kanak yang berada di saf hadapan aku, “ramai gak kanak-kanak arini” bentak aku dalam hati. so aku pun menunaikan solat macam biasa. rakaan pertama, masih cool kedaan kanak-kanak tu, masuk rakaan kedua, diorang dah mula goyang-goyang punggung tanda nak bermain. kepala dah toleh kiri kanan, siap berbisik dengan kawan sebelah.

aku dah tak fokus dalam solat ni, tengok gelagat dak dak ni. masuk rakaat ketiga, time bangun dari sujut, tetiba aku tengok saf depan aku dah kosong, tinggal songkok je. sah budak ni p main. ahhh tergangu solat aku. sabar je la.

selesai solat isyak, time untuk solat tarawih lak. kali ni aku berada di saf depan dari kanak-kanak ini. pasti tiada gangguan [kata dalam hati]. sangkaan aku salah, ketika rakaan ke 7 habiz bacaan al-Fatihah semua akan menyebut Amin. terdapat la pulak sorang budak ni menyebut “amin” tu tampa henti sampai nak masuk rakaan ke 8. berlagu bagai. amin aminnnn aminnnnnn amin min am am amin min minmmm min…. ahh hilang fokus aku lagi

p/s: dugaan betol dengan kanak-kanak ni.

25 lango double line:

Muhd Fadil said...

hakhakhak... memang tak khusyuk langsung solat kau.

cik ungu said...

tak suka budak2 menjerit2 berlari time solat.
tp dah nama pun budak.

walaupun perangai tu rase mcm nak picit hidung dorang, tp kalau tengok balik, mereka sangat comel!

Nur Afiqka said...

hahahahaha...kite mengalami masalah yang same hari ni.....sabo jew la....huhuhu

abu idris said...

arrayah.info - Arahan Khalifah Laksanakan Solat Tarawih secara Berjemaah

bact. said...

budak2 neh kalo dah besar mmg aku ajak gaduh je

senydream said...

mcm pernah lalui jek pengalaman mcm ni,haha2!...biase lar tuh dah namenyer budak..y besr tuh len kali p awa sket erk terawih tuh duk saf depan bru x terganggu solat tuh,hehe2...:p

Miss Dolce and Gabbana said...

serious mmg akaan hilang foks bila terwih dengan diorang sampaikan dalam masa aku solat terawih semalam aku boleh terfikir kenapalah parents dia bawak budak2 kecik.Kalau bawak pun letak kat satu tempat biar diorang tak ganggu kita.Aku rasa masjid/surau perlu buat satu ruang khas yang kedap bunyi kot.haha

KELI OH KELI said...

haha..rasanya senario ni tipikal kat mana2 masjid atau surau...apapun elok org tua bg nasihat yg baik pada mereka...tapi jangan terlalu keras supaya dekatkan lagi anak muda dan kecil dengan rumah Allah.

yad'z said...

hahahahaha..... budak2..

zEri sAfEerA said...

hahahahaha :)) bile diorang buat mcm 2, ade lagi x kecomelan die 2? ngee ^^

the GirL said...

hahaha.. ko kecik2 dulu pon mesti cenggitu gak kan..
so ni balasan sbb ko kacau org2 tua dulu tu... haha

Yasmin ♥ said...

Hahaha :DD
Kesiann .
lame2 nnt takde la budak2 tue .
Semangat awal2 ramadhan je nie .

the GirL said...

aku juga mengalami nasib yang sama.. huhu..
http://girlandsandal.blogspot.com/2011/08/terawikh-ku-terganggu-juga.html

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

fadli - ape nak wat.. kanak2 belum baligh.. sabar je la

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

ungu - hg komen blog picisan ni.. terharu bangat sih.. nak email.. erk.. merka sangat c0mell.. ade y chubby2.. leh bawk gusti

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

afiqka - uill.. kejut aku.. slemat berpuasa... aku rase maslah aku ni tiap2 hari. haha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

abu - bace dah.. thanks.. nice info dude

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

bact - bakan gaduh jek.. gusti bagai.. tak pun jadi kuli aku..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

senydream - erkk.. ye nnt org p cepat2...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

miss - nak wat gane kan.. kang duk kat umah.. ade terbkar lak umah.. nnt wat poposal suh wat bilik untk kekanak ni..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

keli - hahahha.. biasak kan.. tapi ini lah berlaku tiap2 tahun..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yad'z - biasa la... tabah hati je aku

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

zeri - erkk... rase nak cubit2 pipi dan sungkut sorg tp pintu.. haha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

girl - erkk.. cuaca harini cerah kan.. hahah.. dah.. aku dah bace n komen entri hang..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yasmin - dah hari ke 12.. meraka masih setia berada di surau itu.. hhuhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)