PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Monday, September 12, 2011

BiLa BuLaN RaYa–MaIN MeRcuN

assalamualaikum

aarrrgg… aku geram betol la mercun-mercun ni.. aku betul-betul tak puas hati dengan bebudak ni semua. bebudak yang selalu masuk berita pasal cedera main mercun. ni sangat la memalukan kepada mereka-mereka yang dah pro main mercun. rule main mercun ni senang je sebenarnya. JANGAN BELAGAK SANGAT. kalau dah meletup takda nye jari korang tu boleh sambung balik.

aku tak puas hati bile bebudak ni bakar mercun pastu lempar-lempar kat orang lain. macam lahanat perangai masing-masing. naseb time aku dah besar dan gemok macam gajah ni, takda pulak bebudak lempar kat aku time jejalan. aku menantikan gak. boleh la aku tibai sorang dua. kah kah.. dorang ingat seronok. putus jari kaki or kaki budak tu bukan boleh ganti.

bukan seronok pun main lempar-lempar kat kawan ni. main pegang mercun paling lama bagai.. semua tu BODOH.. penat je pergi sekolah bagai. cube la mercun tu digunakan dengan sebaik yang mungkin. ni aku bagi cara main mercun yang bagus.

  1. korang pilih la ape binatang, lipas ke, cicak ke, katak ke. pastu korang ikat dengan mercun. tak kire la mercun papan or mercun bola. tengok kemusnahan haiwan tersebut.. hahaha.. so bayangkan kalau kene kat korang… kan padu tu. kalau katak, korang letak dalam mulut.. wahahah bekecai beb.. erkk. 18 keatas
  2. bagi mercun yang boleh terbang-terbang tu, korang tala kat pokok. mane tahu pokok tu terbakar.. kan tampak meriah tengok pokok terbakar.. cantik cantik..
  3. korang pakat la cari busut yang menggangu halaman rumah korang. korek lubang sikit dan tabur mercun bola ke A bomb ke hape.. bagi pecah busut tu.
  4. kalau nak nampak impak bakar mercun ni. korang ikat dalam 5 6 biji sekali.. bako serentak, memang terbaik hasilnya.. [perlu kepakaran calculus untuk tahu timing letupan yang sama]
  5. pakat cari pokok pisang or cari buah pisang pun takpa. kat batang pisang pakat tebung dan bakar kat situ. ahhaha… kat buah pisang pun boleh. tengok di bekecai macam mane.
  6. kalau bunga api pulak, jangan pakat nak p cucuh kawan-kawan tu. bertatu tak berbayar kan kulit. nak fun main bunga api ni, senang ja, bila dah bakar tu, korang pandang lama-lama bunga api tu..hhaha.. nak fun dy, korang jangan kongsi bunga api denga sapa. korang ada 100, biar 100 tu korang abiskan. baru puas. hahahha

p/s: hanya cadangan penambah baikan cara bermain mercun ja..

12 lango double line:

nik aziemah said...

okay agak kejam cara mengikat cicak dan katak dengan mercun.. kejam.. kejam..

Yasmin ♥ said...

HAHAHA :DD
kang ade jugak yg praktikkan cara2 tue pulak . ahaha .

Buat pe maen mercun . Bako duet je . membazir . kan kann .

aBEL Rubella said...

penambahbaikkan?? wakaka

APi said...

sapa rembat bunga aku pulang balik..

the GirL said...

aku dh tak main mercun yg bakar2 tu.. aku main mercun POP POP je...
best bila baling kt kepala org and meletop... hahaha

myra yusreena said...

err kejammmmm!

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

nik - ni satu care y berkesan nak jadiakan kanak2 jadi ganas... haha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yasmin - praktik raya thn depan..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

kaki - yes bos.. ade hang nak tambah pape ke...he

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

api - hang dah bako habis.. marah2 lak ek.. haha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

the girl - pop2.. hang lempo banyak.. baru puas.. tp kene beli banyak2 la..

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

myra - erkk.. sikit je kejam nye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)