PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Saturday, September 24, 2011

MaNa IsTeRI, TaK IkuT sEkaLI Ke BeLI BaRanG..

assalammualaikum

aku pun terus memecut laju di jalan raya, berasa sangat kacak dan bergaya ketika menunggang motosikal sambil memakai kaca mata hitam. tujuan utama petang ni nak pergi pasar raya. duit dah ade, duit syiling pun ada jugak. semua dah sedia ada.

tepat jam 3.09.47 petang, aku parking elok depan pasar raya. perghh arini kelihatan ramai awek-awek keluar bersuka ria, pelajar asrama pun ada ni. takpa, naseb ada kaca mata hitam, aku usha pun diorang bukan perasan. nak tunggu diorang usha aku, alamat kene buat pembedahan muka la dulu.. itu kalau berjaya.

ahhh pedulikan semua tu, aku ade tujuan yang lebih penting, nak pergi satu bahagian ni, lagi banyak awek boleh aku usha. tak heran laaa yang kat luar ni. pakaian dah semart bagai dah, jalan dah cukup segak.

aku berjalan terus…. melepasi bahagian makeup/kosmetik, melepasi bahagian barang-barang perkakas dapur/kereta/ dan berkaitan dangannya, melepasi bahagian baju-bajuan, melepasi bahagia makanan kering, dan sampai juga tempat aku perlu tujui. kelihatan makcik-makcik kiah, senah, piah, tipah, rosnah munsur, & seangkatan sedang kusyuk membeli barang-barang basah.

aku tersenyum sambil memikir barang-barang yang perlu aku angkut bawak balik. beras.. takpe last sekali aku angkut.. kang angkut awal-awal dan bawak kuhulu-hulu ke kehilir-hilir orang kate ape pulak.. nak tunjuk kuat pulak.. hahah taknak aku nak timbulkan riak di dalam dada. lalu aku pun pergi cari barang yang kecil-kecil.

sedang aku tengah usha ikan, aku terpandang makcik sorang ni.. dia belek-belek ikan, puas hati dia masuk dalam plastik, pastu belek-belek lagi.. 2 3 kali dia buat. habis terabur susunan ikan. aku dengan curios nye bertanya kat makcik ni. “makcik cari ikan yang macam mana? puas makcik pilih saya tengok” makcik tu pandang aku lalu senyum “ohh ni makcik tengok mata ikan, merah2 jangan ambek, lembek perot jangan ambek, tengok ingsang ikan ni, cari yang elok2.. baru makcik ambek”

“ohh macam tu ek makcik.. saya pun nak cari ikan, nak masak malam ni untuk FAMILY, tapi tak tahu nak beli ikan ape” kata ku “emm emm mana ISTERI nya, tak ikut sekali beli barang sekali? baik tanya ISTERI tu nak masak macam mane.” BALAS MAKCIK TU..!!! [erkk ade rupa beristeri ke aku ni makcik oiii.. kate dalam hati] “erkkk… tak ikut makcik.. sibuk arini..”

---CUT SAMPAI SINI--

ade la kitorang borak-barok pasal benda lain.. sayur la, pasal ayam la, pasal daging la.. ade borak-borak lain tapi aku tak ingat.. makcik ni cakap laju nanang, so aku ambek isi penting jek.. hahhaa

p/s: aku rasa orang yang jaga bahagian basah tu dah kenal aku la.. 1 minggu mesti ada 2 3 kali aku pergi beli barang.. hahha…

16 lango double line:

nourelcahaya said...

hahaha..kelakar

.bLoG aKu KaN. said...

wahhhhhh....................lelaki budiman...g beli kt pasar basah......hahaha

yad'z said...

untunglahhhh dah ade bini!!! ahahaha

Terbang Bersamaku said...

wah...jarang2 ada lelaki yg rajin pegi pasar....mmg terbaiklah...

Bob Merley said...

nice la jawapan ko bagi. apsal tak cakap isteri tengah jaga anak? hahaha (=

Cik Eka said...

haha.knp cut sampai situ :P

Yasmin ♥ said...

Pelik nye lelaki skarang pergi pasar . wujud lagi rupenye . haha

~~Amny Sya~~ said...

ooo dah ada bini dah dia...x kabo pon.....xpa2....~

Faizal Harnis said...

cahaya - erk.. ni cite serius. [sambile berkerut] tua sangat ke aku ni..ehhh

Faizal Harnis said...

blog aku - erkk.. kang x mkn malam aku klu x p beli barang keperluan

Faizal Harnis said...

yad - erkk... bini.. adelak pulak kan.

Faizal Harnis said...

bob - tu siap beranak pinak ni.. gua x wat lagi kot.. hahah

Faizal Harnis said...

cik eka - cut... sebab.. hee.. entah.. ade soklan bukan2 di tnye

Faizal Harnis said...

yasmin - ekk pelik ke laki p pasar.. mmg responsibility kan

Faizal Harnis said...

amny - erkk... bini la sangat..

Faizal Harnis said...

terbang - kejarangan itu perlu dicari.. haha.. untung2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)