PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Friday, September 30, 2011

TeRmiNaL BuS SeGaMaT TeRBaKaR.. TeMpaT akU Ni…

assalammualaikum

dalam kesebukan menguruskan hal-hal konvo ni, sempat juga la aku mengusha facebook yang kosong tu. aku p terengganu kat station bus segamat [dah memang kat situ nak gerak p mana-mana]. dok belik-belik, nampak la pulak picture yang aku amat familiar.

terang lagi la bersuluh kat tajuk post tu. kebakaran di terminal [dalam group segamat]. aku pun open selaju maksima [tapi line macam haram lambatnya kat sini] ni aku share sikit [padahal semua] picca yang ada ambek.

293670_157208237701906_100002381924471_276920_1410902171_n294161_157208144368582_100002381924471_276918_738788399_n294212_157208187701911_100002381924471_276919_2085816042_n320270_157208317701898_100002381924471_276921_779533048_n294730_157208034368593_100002381924471_276915_1717693904_n296653_157208071035256_100002381924471_276916_1050462915_n296831_157208417701888_100002381924471_276924_861829161_n298078_157208357701894_100002381924471_276922_1415582388_n300930_157208111035252_100002381924471_276917_1422692973_n309187_157208391035224_100002381924471_276923_708937247_n302955_157220781033985_100002381924471_276945_40194195_n307543_157220731033990_100002381924471_276944_1647910392_n315736_157220874367309_100002381924471_276946_1899923247_n

habis semua aku sedut dari facebook.. apa yang aku baca dalam komen dekat picture ni. punca dari kebocoran gas [tak pasti lagi] dan tiada sesiapa yang tercedera. alhamdulillah.

korang boleh tengok di link facebook INI

aku tak tahu nak kreditkan kat sapa.. so korang tengok la sendiri.. thanks kepada yang share news ni.. harap terminat cepat sembuh..

mood: okey continue fikir pasal konvo.. hahaha

Tuesday, September 27, 2011

SaNgAt-SaNgAt aKu BeRsyuKuR

assalammualaikum

DEN NAK KONVO 1 OKTOBER NI

alhamdlulillah akhirnya tamat juga zaman aku belajar di Universiti Malaysia Terengganu. sangat la terharu bila dapat menghabiskan tempoh 3 tahun bertungkus lumus belajar di universiti. banyak kenangan dengan rakan-rakan kos, rakan-rakan universiti. suka duka, gelak tawa, tekanan belajar, suasana peperiksaan, suasana beronline bersama.. uhh rindunya.. sebak sebak

masa aku ingin membayar yuran konvo di Bank CIMB, terasa sayu di dada pabila lihat ramai adik-adik menunaikan wang WPP tu. aku terasa macam baru semalam je aku buat perkara sama macam mereka buat. dorang nak masuk.. aku pulak nak keluar. wohohoh… [kesat kesat mata]

aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada kedua orang tua aku yang hemsem [ayah aku] dan kepada ratu dunia aku yang cantik lagi cun [emak aku] kerana selalu bersama aku dan menberi semangat, keperluan yang aku perlukan sepangjang aku belajar. jasa pengorbanan ayah dan emak akan ku pahat dalam dada. [nak kumpul duit.. bawak parent p tunai haji]

kepada my big bro [abang aku] yang kacak lagi bergaya. thanks a lot sebab menjadi sahabat paling dekat. sayang abang ketat-ketat ye hehhee. kalau ade duit lebih, orang hadiahkan gitar satu [check-check wallet dan acc bank] ermm kosong lagi. heee.. takpa, nanti kite pi makan sama-sama. orang order kan minuman peberet Uda ye [aku call abang aku] teh O/limau suam kurang manis.

kepada pensyarah-pensyarah yang memberi ilmu dan ajaran sepanjang aku belajar, akan aku ingat sampai bila-bila. segarang mana, setegas mana guru-guru aku ini. dorang la yang memberi ilmu pengatahuan dan didikan kat aku. suka atau tidak, dorang guru aku. sayang pensyarah-pensyarah aku ketat-ketat jugak. oleh itu, korang jangan nak benci-benci pensyarah korang tu. tak masuk ilmu karang.

kepada rakan-rakan semua.. thanks kerana selalu togather-gather sepanjang pengajian kita. uhhh terlalu erat persahabatan kita. nanti kalau korang dah nak tunang or kawen ke. jengan la lupa jemput. entah bila lagi kita dapat berjumpa lagi selapas konvo ni. masing-masing dah kerja or sambung study dan yang duduk borneo lagi la susah nak jumpa. harap masa konvo ni bukan perjumpaan kita yang terakhir.. [sebak]

entri aku tak tahu la.. luahan hati ke? papehal.. aku menghargai jasa-jasa meraka ini. aku pahat, paku dan gam gajah segala kebaikan mereka-mereka ini.

AKU NAK MINTA MAAF KALAU ADA SALAH SILAP. HALALKAN MAKAN MINUM.

YES MALAM NI 27 SEPT 2011 GERAK BALIK TERENGGANU

BUS 23.00 HOUR. ADE DI GANU 28 SEPT HINGGA 2 OCT 2011. NAK JEJALAN PEPUAS KAT SANE NANTI.

TETIBE AKU RASE BEDEBO NAK BALIK GANU NI..

Sunday, September 25, 2011

MeNgGoDa BeTuL La…

assalammualaikum

sejak dua tiga dan empat menjak ni.. aku memang agak tension.. sebab tension masih lagi belum dikenal pasti. so facebook jadi sasaran.. open profile.. okey takda apa-apa kat wall.. memang aku ni tak popular pun.. sapa nak gangu wall aku tu.. ermm sebab interface facebook pun dah baru [sebenarnya aku tak perasan pun facebook ni dah bertukar interface hahahah] so aku pergi lak godak-godak ape yang ada…

so kalau korang perasan ada adds kat sidebar belah kanan bawah tu.. kan ada kan.. ala untuk advertiser.. aku pun tergoda la dengan adds tu [iman kurang ni]

hand

kepada adik-adik berumur  kurang dari 18tahun anda dilarang mengambil ujian ini.. ni semua adalah menipu.. [so aku pun click dengan terujanya]

1

soalan senang ni.. aku pun kelik male.. ni bukan suruh pilih pasangan ni tanya jantina korang..

2

ohh ada lagi… tanya pasai ibu jari pulak..so aku kelik la ape y serupa.. jangan nak tanya aku klik apa.. bakal isteri aku je leh tahu ni.. hahha

3

tapak tangan.. aku check mane yang agak bau-bau ikan.. aku klik

4

ces adala lagi pasai jalur-jalur kat tapak tangan ni.. apelah.. jalur-jalur ni pun nak kira ke.. takpa.. aku click mana yang patut..

5

so ni last soklan menda haram tanya kat aku.. lepas dapat la result.. kawen awal ke, dapat duit golek-golek dari tadas ke.. bangun-bangun tido, posman hantar cek 1juta tetibe.. mane la tau..

i

i

i

i

i

i

i

i

i

i

i

i

6

lu memang natang berok… ade ke result macam ni.. mintak no phone.. kalau awek yang mintak aku bagi la.. syal haram betul app ni.. aku memang tak puas hati.. membazir masa aku jawab semua soalan tu.. app ni memang menipu perghh.. tah sape la percaya app ni..

sebab aku sangat kecewa aku usha adds yang ini

gadis pinkgadis putih

aku tak berani nak click.. takut dikecewakan lagi..so aku pandang je la lama-lama.. aku terpaksa mosaic kat tempat-tempat sensitif.. sebab ada reader bawah 18thn. tapi atas 18 pun tak boleh tengok jugak kalau nak di ikutkan hukum.. dugaan dunia betul..

Saturday, September 24, 2011

MaNa IsTeRI, TaK IkuT sEkaLI Ke BeLI BaRanG..

assalammualaikum

aku pun terus memecut laju di jalan raya, berasa sangat kacak dan bergaya ketika menunggang motosikal sambil memakai kaca mata hitam. tujuan utama petang ni nak pergi pasar raya. duit dah ade, duit syiling pun ada jugak. semua dah sedia ada.

tepat jam 3.09.47 petang, aku parking elok depan pasar raya. perghh arini kelihatan ramai awek-awek keluar bersuka ria, pelajar asrama pun ada ni. takpa, naseb ada kaca mata hitam, aku usha pun diorang bukan perasan. nak tunggu diorang usha aku, alamat kene buat pembedahan muka la dulu.. itu kalau berjaya.

ahhh pedulikan semua tu, aku ade tujuan yang lebih penting, nak pergi satu bahagian ni, lagi banyak awek boleh aku usha. tak heran laaa yang kat luar ni. pakaian dah semart bagai dah, jalan dah cukup segak.

aku berjalan terus…. melepasi bahagian makeup/kosmetik, melepasi bahagian barang-barang perkakas dapur/kereta/ dan berkaitan dangannya, melepasi bahagian baju-bajuan, melepasi bahagia makanan kering, dan sampai juga tempat aku perlu tujui. kelihatan makcik-makcik kiah, senah, piah, tipah, rosnah munsur, & seangkatan sedang kusyuk membeli barang-barang basah.

aku tersenyum sambil memikir barang-barang yang perlu aku angkut bawak balik. beras.. takpe last sekali aku angkut.. kang angkut awal-awal dan bawak kuhulu-hulu ke kehilir-hilir orang kate ape pulak.. nak tunjuk kuat pulak.. hahah taknak aku nak timbulkan riak di dalam dada. lalu aku pun pergi cari barang yang kecil-kecil.

sedang aku tengah usha ikan, aku terpandang makcik sorang ni.. dia belek-belek ikan, puas hati dia masuk dalam plastik, pastu belek-belek lagi.. 2 3 kali dia buat. habis terabur susunan ikan. aku dengan curios nye bertanya kat makcik ni. “makcik cari ikan yang macam mana? puas makcik pilih saya tengok” makcik tu pandang aku lalu senyum “ohh ni makcik tengok mata ikan, merah2 jangan ambek, lembek perot jangan ambek, tengok ingsang ikan ni, cari yang elok2.. baru makcik ambek”

“ohh macam tu ek makcik.. saya pun nak cari ikan, nak masak malam ni untuk FAMILY, tapi tak tahu nak beli ikan ape” kata ku “emm emm mana ISTERI nya, tak ikut sekali beli barang sekali? baik tanya ISTERI tu nak masak macam mane.” BALAS MAKCIK TU..!!! [erkk ade rupa beristeri ke aku ni makcik oiii.. kate dalam hati] “erkkk… tak ikut makcik.. sibuk arini..”

---CUT SAMPAI SINI--

ade la kitorang borak-barok pasal benda lain.. sayur la, pasal ayam la, pasal daging la.. ade borak-borak lain tapi aku tak ingat.. makcik ni cakap laju nanang, so aku ambek isi penting jek.. hahhaa

p/s: aku rasa orang yang jaga bahagian basah tu dah kenal aku la.. 1 minggu mesti ada 2 3 kali aku pergi beli barang.. hahha…

Sunday, September 18, 2011

BiLa CuTI–TaMaN PeRmaINaN

assalammualaikum

sejak aku cuti-cuti ni [cuti ke or dah habis blajo] ahh bagi aku ini kire cuti.. nanti dah kerja dah takda nak nak cuti-cuti malaysia bagai. so aku terjumpa la hobi agak baru bagi aku. berbekalkan moto kriss 110 tahun 1997 dan juga kaca mata rabun rayban yang aku beli kat pasar malam, aku akan betenggek kat tanam permainan.

tak kira la pagi atau petang atau tengah hari, ikut mood jugak aktiviti tenggek kat tanam permainan ni. tapi selalu kalau aku tension tahap boleh korek kubur orang memang aku akan pergi tenggek ni. aku bukan buat kerja yang boleh susahkan orang pun dekat tanam permainan ni.

so apa aku buat kat sana, benonye takda apa. aku akan cari port yang terbaik untuk duduk-duduk dan berehat. aku mesti bawak sedikit jajan untuk aku ratah. kalau air, tak main la air tin or air kotak yang kecik-kecik bagai tu. tu aku pakat beli air kotak yang bapak punya saiz. ala yang harga 2 hinggit, selalu nampak soya-soya tu. ahhh korang tau la. tak tahu lu memang noob nanang..

masuk point utama la pejal oii.. ape aku buat, 1st aku akan pakai kaca mata hitam, maklum la sinaran matahari sakit kan mata, nanti pandangan aku tak dapat nak di fokuskan sangat. aku bukak penutup air kotak besau tu, aku sedut sikit demi sedikit. sambil mata aku memandang kira dan kanan [kepala tak bergerak] hahaha.. ini bukan kehendak aku. ini kerana tekanan hidup ye tekanan hidup.

nampak awek-awek joging, aku tenung lama-lama sampai la dorang lepasi aku dan hilang dari pandangan. lepastu aku teguk air dan tunggu lagi trip yang lain. hingga la air kotak tu habis baru aku bergerak. [selalunya kalau habis pun aku buat-buat macam ada lagi] erkk… rase macam aktiviti time tension aku ni macam kurang berfaedah je. [ade bau-bau macam budak gersang ke or stalker] humm

ahh lantak la.. penting aku dapat release tension dalam kepala hotak aku ni. tiap orang ada cara masing-masing..

p/s: point utama adalah isi masa lapang..

Thursday, September 15, 2011

BiLa BuLaN RaYa–HiaS RuMaH

assalamualaikum

[entri terbaru kelihatan meleleh ja, memang takda pape pun]

maksud nye kemas rumah.. gile nak hias rumah.. tak patah plak tengkuk dan pinggang aku.. kalau rumah mainan kanak-kanak tu boleh la aku pakat hias.. dek kerana umah aku ni hanya mak aku je golongan hawa, nak taknak dan mesti nak jugak kene kemas rumah semua. semua la sangat kan..rumah ade 1 jek.. hehe

tema tahun ni berasas tema PELANGI… korang ade ke teme ni.. mesti tema korang warne plain je kat.. jangan nak bodek la.. so kerana tema aku ni pelangi so tak susah aku nak hias rumah. okey kusyen ala ala oren sikit.. langsir ala ala biru sikit.. lantai warna hijau.. alas meja warna putih.. ape lagi.. okey siap sudah.. oh.. syiling [bukan duit syiling tu] lap cermin..[bahaye tol..leh cedera lap cermin ni]

sebenarnya kalau rumah ni kemas. letak la ape2 warna or hiasan pun tetap nampak cantik dan ceria. dah kemas ni senang je hati aku tengok hasil usaha mengemas.. tapi bila kawan aku datang.. takda pulak puji hasil kemasan aku.. hahahah…

okey okey.. perkara yang aku nampak time raye ni.. ape hiasan yang patut ada la kan kat sekitar rumah. 1st aku nampak PELITA.. ade aku nampak rumah ni macam takda elektrik kat rumah. habis seluruh halaman pakat pasang pelita. dah bape liter kene beli minyak. dorang tak tahu ke ini menyumbang pelepasan karbon dan menipiskan lapisan ozon. erkk ter environmental lak.. ahh lantak la.

pastu yang aku nampak time raye ni beli lampu kelip-kelip ni.. ada yang ade 20 60 100 biji lampu tu.. harge pun below 20 kan.. pakai tak sampai 1 minggu dah rosak. kan kan.. gantung sana gantung sini, dah abis raya tak tanggal-tanggal hehe..

p/s: hias biasa biasa ja..

Wednesday, September 14, 2011

BiLa HaRi RaYa–KuIH RaYa

 assalamualaikum
dah 2 minggu raya, senak sanak saudara kunjung mengunjung. kite bersalam salaman antara sesama insan. bermohon kemaafan ye dak. oh bermacam2 story time rase aku ade.. ade boleh share ade y aku simpan lelok dalam kepala otak ni. biar jadi memory daun pisang. ekk..
rase tahun ni kuih raya kat umah aku ade yang dibeli dan ada yang dibuat sendiri. sape yang buat tentu la Mak aku.. haha aku ni pembantu terhormat ja. tukang goreng, tukang uli2.. part ingredients ni sah sah la bukan aku yang baut.. mampus tak beraya bebudak yang datang umah aku.. kah kah..
so tahun ni ada 7 jenis kuih aku ekkk bukan aku tapi mak aku buat..
  1. kuih bawang bukan kerepek bawang.. kuih bawang
  2. muruku.. oh dekat raye dah tinggal separuh.. hahaha
  3. kacang goreng.. time raye tinggal 1 balang setengah
  4. popiah.. ohh peberet ni.. hahha
  5. peyek.. betol ke tak aku eja ni.. lantak p la..
  6. biskut nestum.. hahha..
  7. sempret.. ade bunyi pun okey la kan..
  8. kerepek pisang.. naseb pisang berbuah.. penat siang [siang??]
  9. tat buah.. ekk… tanya mak aku…
  10. kuih lidah buaya?? aku je tak penah dengar kot..
  11. kuih keria.. ni untuk tetamu khas jek… hahahha…
para VIP n VVIP akan di hidangkan kuih keria.. tapi apekan nasib.. aku dah melantak semua kuih keria tu.. so tak dapat nak hidangkan kepada tetamu.. lagipun keledek habis time raye.. haha….

Monday, September 12, 2011

BiLa BuLaN RaYa–MaIN MeRcuN

assalamualaikum

aarrrgg… aku geram betol la mercun-mercun ni.. aku betul-betul tak puas hati dengan bebudak ni semua. bebudak yang selalu masuk berita pasal cedera main mercun. ni sangat la memalukan kepada mereka-mereka yang dah pro main mercun. rule main mercun ni senang je sebenarnya. JANGAN BELAGAK SANGAT. kalau dah meletup takda nye jari korang tu boleh sambung balik.

aku tak puas hati bile bebudak ni bakar mercun pastu lempar-lempar kat orang lain. macam lahanat perangai masing-masing. naseb time aku dah besar dan gemok macam gajah ni, takda pulak bebudak lempar kat aku time jejalan. aku menantikan gak. boleh la aku tibai sorang dua. kah kah.. dorang ingat seronok. putus jari kaki or kaki budak tu bukan boleh ganti.

bukan seronok pun main lempar-lempar kat kawan ni. main pegang mercun paling lama bagai.. semua tu BODOH.. penat je pergi sekolah bagai. cube la mercun tu digunakan dengan sebaik yang mungkin. ni aku bagi cara main mercun yang bagus.

  1. korang pilih la ape binatang, lipas ke, cicak ke, katak ke. pastu korang ikat dengan mercun. tak kire la mercun papan or mercun bola. tengok kemusnahan haiwan tersebut.. hahaha.. so bayangkan kalau kene kat korang… kan padu tu. kalau katak, korang letak dalam mulut.. wahahah bekecai beb.. erkk. 18 keatas
  2. bagi mercun yang boleh terbang-terbang tu, korang tala kat pokok. mane tahu pokok tu terbakar.. kan tampak meriah tengok pokok terbakar.. cantik cantik..
  3. korang pakat la cari busut yang menggangu halaman rumah korang. korek lubang sikit dan tabur mercun bola ke A bomb ke hape.. bagi pecah busut tu.
  4. kalau nak nampak impak bakar mercun ni. korang ikat dalam 5 6 biji sekali.. bako serentak, memang terbaik hasilnya.. [perlu kepakaran calculus untuk tahu timing letupan yang sama]
  5. pakat cari pokok pisang or cari buah pisang pun takpa. kat batang pisang pakat tebung dan bakar kat situ. ahhaha… kat buah pisang pun boleh. tengok di bekecai macam mane.
  6. kalau bunga api pulak, jangan pakat nak p cucuh kawan-kawan tu. bertatu tak berbayar kan kulit. nak fun main bunga api ni, senang ja, bila dah bakar tu, korang pandang lama-lama bunga api tu..hhaha.. nak fun dy, korang jangan kongsi bunga api denga sapa. korang ada 100, biar 100 tu korang abiskan. baru puas. hahahha

p/s: hanya cadangan penambah baikan cara bermain mercun ja..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)