PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Monday, October 1, 2012

KePaDa pEnGgUNa SaMSunG

assalamualaikum

aku just nak tanya sikit kepada pengguna samsung ni, almaklum aku ni baru berjinak-jinak ala macam kucing nak dapatkan makan free kat kedai, dalam menggunakan hanpon android ni. so aku terbeli la jenama samsung [even kalah dalam kes hak cipta but asal comfortable dengan cita rasa aku, takda hal pasal jenama]

benonye aku nak tanya pasal application samsung Kies ni. apesal lembab dan tampak berat dok oh app ni. aku nak transfer data punyala macam aku transfer 500gig dari phone ke laptop. ni masalah biasa ke?? or laptop aku ni dah terlalu uzur nak wat transfer-transfer bagai ni. almustahilun.

last-last aku gune gigibiru untuk transfer data. terasa amat kekunoan la pulak guna gigi biru but that is the faster way to transfer phone to laptop. ok tu je nak tanya, nak share permasalahan je harini. even kat tempat keja tadi ada masalah lagi besar. tapi rasa masalah phone ni lagi memeningkan. hahaha

ok sekian terima kasih

Sunday, September 30, 2012

ENaM is a Cat NoT nUMbER

assalamualaikum

dah terang-terang kat tajuk taip cat.. ni bukan cat aka paint ni cat is kucing okey or lebih friendly kitty kitten kitton. Enam ni nama kucing dan bukan sebab gangnam style aku letak nama Enam. sebelum video nari guda ni ada, Enam ni dah wujud kat rumah aku ni. tapi proses ada kat rumah aku tu aku tak tahu. esok pagi je ada dengar bunyi kucing meow meow..

melentur buluh mesti dari anak-anak aka dari rebungnya. so si Enam ni still kanak-kanak yang teramat bising dan tak geti nak senyap dari meow meow. aku agak tension jugak pada awal penglibatan Enam dalam family rumah sewa aku ni. tapi takpa, itu adalah dugaan.

Enam aku larang masuk ke dalam rumah, sampai sekarang Enam akan duduk depan pintu sambil meow meow dengan lantang. agak annoying jugak la bila non stop tu. but aku buat tak endah je sebab aku tak faham. tapi yang sure Enam mau ajak bermain dengan nye. bagi kesihatan Enam molek, aku belikan ye frieskis. so before pergi kerja aku bagi sarapan dan balik kerja aku bagi makan malam.

tapi aku tak sure tengah hari Enam ni makan apa, mungkin makan kat kedai makan sebelah sekolah or seberang jalan tu. why nama Enam, okey this is why: sila lihat bawah

Enam si kucing hitam buncit

ni wajah hemsem Enam. perot agak buncit sebenarnya. naseb ada putih kat dada ko Nam

enam si hitam buncit

haaaa cube kira ada berapa jejari Enam ni. that why bagi nama Enam aka Nam mcm numb lak pulak. ah lantak p ar. sekian terima kasih

Saturday, September 29, 2012

BeRsaNgKaRaN aKu HaRINi

assalamualaikum

di hening pagi sabtu memang aku selalu terlewat bangun but subuh tu aku tak lepas la bai.. perkara wajib nak tinggal, macam makan jugak. makan ingat solat takan tak ingat. ok berbalik kepada sabtu di hening pagi, eh di hening pagi sabtu ni, cuaca memang molek sungguh la. so dah planning dari minggu lepas nak spend masa di sangkar ikan. asyik dok darat je memanjang, nak gok la duk atas air. bukan betul atas air tu. fikir la logik sikit.. ok aku joke.

aku pun start moto dan singgah kedai nak beli meggi, ura-ura nak sarapan meggi tiram [leleh air liur ngat tiram tadi] dah beli meggi, aku pun nak start moto tetibe awek tah datang dari gua mane lalu depan, time tu pulak moto aku xleh nak start.. memang natang haram ar, tapi aku wat control comel dgn membelek henpon murah. ok memang agak bosan cerita. sekian.

berbalik kepada aktiviti harini ni, sampai ke petang aku lepak atas sangkar ikan tu, ngail tapi asyik dapat ikan buntal. memang aku takda skill ngail. kata abg zam [empunya sangkar] round sekitar tengok ikan yang besar memang teruja sambil beri makan. hohoho ini namanya pengalaman. beri makan ikan kena ada skill. example samasa melempar makan dalam sangkar, tangan perlu 90 darjah dari kita berdiri or perpenjuru kiranya.

selain itu semasa beri makanan terhadan ikan sangkar ni, korang sentiasa perlu bergerak agar lemparan makanan ikan menjadi lebih sekata or kiranya sebati. supaya kesemua ikan mendapat makan dan nutrisi dari makanan yang diberi. kekuatan lemparan makan perlu di ambil kira, kira-kira hanya 10-15 joule tenaga perlu samasa lemparan makanan ke arah sangkar ikan. ini amat penting kerana jika lemparan yang kuat akan mengakibatkan makanan di lempar keluar dari sangkar. ini merupaka 1 pembaziran makan yang teramat nyata.

makanana ikan tersangat la mahal 25kg sudah hampir 100 ringgit [fakta] pasal lemparan tadi hanya rekaan sahaja. tapi lemparan kuat tu betul la. kalau kuat mesti la makanan di lempar keluarkan. hehehe.. ok nak share sikit picture untuk korang tatap.

sangkar ikan

bersangkaran aku sampai ke petang

2012-09-29 11.29.56

bersenggama dengan meggi tiram.. oh nyamnyam

sebelum balik, dapat buah tangan sikit, bukan penumbok..harap faham la ye, dah pergi sangkar ikan, takan la dapat bawak balik durian belanda. sekian terima kasih

Friday, September 28, 2012

NgenGaDa La sANgaT

assalamualaikum

so setelah entah berapa kurun dan lamanya aku tak jengah blog ni, tetibe pepagi yang hening aku mengengadakan diri jengah kat isteri no 2 aku. lama dah nafkah batin tidak di tunaikan dalam blog ni. rasa dah boleh mintak fasak. ohh jangan la, bukan sengaja meninggalkan tergantung tampa bertali.

kekefokusan untuk meneruskan kelangsungan hidup membuat kau ku abaikan sementara. ahh lama la jugak. sekarang pun masih tidak mengecapi kestabilan yang kukuh. jalan mencari nafkah untuk menyara diri sendiri memang amat memeritkan. belum lagi nak menyara anak orang lain.

tetibe macam meluahkan perasaan ni. apekedajal la pulak. blog aku takda luahan persaan ni. please behave tukang tulis. jangan memperkosa kedaraan blog ini. masih sunti dan suci. cuaca malam memang gelap dan itu adalah fakta.

sekian terima kasih.

Friday, June 22, 2012

TipS: GaYa LePaSkaN sTeSs

assalammualaikum

stress adalah perkara yang dilalui apabila tekanan terhadap sesuatu perkara menggangu fizikal dan mental. anda akan berasa stress dalam kerja, belajar, aktiviti harian anda dan waktu anda tido juga boleh mengalami stress. terdapat banyak tips di internet untuk mengatasi stress tapi itu mungkin tidak berkesan kepada sesetengah orang.

disini aku nak bagi sedikit tips untuk mengatasi stress ke tahap tertinggi. anda perlu ikut dan lakukan step by step.

  1. cari bucu-bucu [tak kira meja or kerusi] dan hentak lutut anda
  2. gunakan tin biskut besi untuk dijadikan bantal
  3. kunci tandas rumah anda, biar house8 terkial mencari tandas
  4. update blog anda laaaa
  5. sila click sini ------> sini 
  6. jika tidak berjaya, sila tekan butang ini ------> ini 
  7. tips seterusnya akan di update

harap semua gembira, jika ada apa-apa masalah sila hubungi pengedar kami yang terdekat atau layari web kami

CLICK

thank you

Tuesday, June 19, 2012

EnTri PaLing DeBOoM

assalammualaikum

aku memaksakan diri untuk mengisi entri pada blog aku ni.. so entri ni hanya membazirkan masa korang aja.. terima kasih kerana sudi open blog mr.line..

sekian.. sila klik sini…

INI

jika ada apa-apa masalah tolong inform

Saturday, June 16, 2012

Aku NgiDaM MaKaNaN TiGa RaSa La PuLAk

assalammualaikun

dah bace tajuk entri mesti ar korang dah tau pasal ape entri aku harini.. so jengan nak buat muke tanda soal kat dahi tu. memang aku lepok batang telinga korang.

dah 1 bulan aku tak menjamah tiga rasa ni, nak makan ayam panggang tiga rasa, itik gantung tiga rasa, unta tiga rasa, arnab tiga rasa, rusa tiga rasa, ikan tiga rasa, tembikai tiga rasa, durian tiga rasa.. dan so on la..

tiga rasa

tiga rasa

ni picture bulan lepas.. so ikan sponsor dari kawan.. so ada 3 ekor malam tu.. perabih la dalam 7 hinggit sorang.. picture TILT la pulak..so gegal aku tengok.. hahaha

Thursday, June 14, 2012

HaRI PaNAs yAnG bErTeMbiKai

assalammualaikum

disebabkan aku balik keje awal dikala tengah panas mentari ni, so kepanasan dapat dirasa diseluruh organ tubuh aku ni. deria terhadap kepanasan begitu aktif dikala tubuh melabuhkan diri dalam rumah.

bagi tidak membazirkan rezeki yang telah diberi 2 hari yang lalu, terpaksa la aku ratah..

makan makan sendiri… kenyang kenyang sendiri…

jom makan.. sedap ketika panas mentari..

sebelum makan ni

sebelum makan….

IMG_1392

separuh makan.. dan..

silala cari tembikai aka timun [area terengganu] ketika cuaca panas

Tuesday, June 12, 2012

ManE PeRgi

assalammualaikum

gua tetibe teringat sorang blogger ni.. mane dah pergi.. kawen dah ke… gua tau name samaran jek.. almaklum lama tak berblog ni.. semua tinggal dan tak up to date..

mane

PUTERI KATEK

sapa la yang tau ni..

TamAt ProGraM TeaM BuilDiNG

assalammualaikum

harini habis program yang di anjurkan oleh company tempat aku bekerja.. so far okey la.. bagi yang penah merasa program macam ni, reaksi dy suam2 je.. mcm ak.. haha.. bagi yang petama kali, agak excited..

harap tercapaila objektif yang dorang nak aim kan tu.. moga kerja-kerja pasni dapat bergerak dengan lancar.. co-worker boleh team work dalam kerja..

ahh keje la pulak pagi nanti.. tak habis lagi penat aku.. arggg…

Sunday, June 10, 2012

PasUkaN BaNguNaN

assalammualaikum

pagi nanti akan ke suatu tempat untuk menyertai pasukan bangunan.. alaaa dah besar gini pun still ade lagi program macam ni.. pecah air batu, keyakinan air, fox terbang… uuhhhh

jumpa anda pada hari isnin malam… ada lagi ke follower aku.. hahah lantak p la..

Saturday, June 9, 2012

KeTesTiNGaN

assalammualaikum

percubaan untuk menaip blog setelah blog ini menjadi monumen pra sejarah

testing testing

1

2

3

4

5

ok semua kelihatan okey…

[entri ini d taip menggunakan window live writer dan ia auto post]

motif sangat…

Saturday, February 4, 2012

SaLaM MauLidur Rasul

assalamualaikum

marilah  kita berselawat ke atas Nabi Muhammad sallAllahu alaihi wasallam yang membawa bersamanya rahmat kepada seluruh alam.

syarak telah menetapkan bahawa mencintai Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam adalah sebahagian daripada kewajipan seorang muslim.
Anas bin Malik radhAllahu ‘anhu berkata bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda yang maksudnya:

“Tidak sempurna iman seseorang sehingga dia mencintaiku lebih daripada ibubapa, anaknya dan seluruh ummat manusia.” - Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim. [sumber]

so sepatutnya setiap hari kita patut mengingati Nabi junjungan kita ni. buat la perkara yang m0lek-molek time hari kelahiran Nabi kita ni okey.

Tuesday, January 31, 2012

BeReHaT

assalamualaikum

disebabkan harini aku di arahkan untuk menjaga dan juga menolong bahagian gudang warehouse, so banyak kerja yang mencabar aku tempuhi. harini whole day aku memasang mesin/engine.

so sekarang jari jemari aku penuh dengan luka besar dan luka kecik. dah macam hape tangan ni. balut sana sini. terpaksa aku stop seketika dalam 4 5 6 hari dari terus untuk burn finger dengan ini..

Image055

oikk sentapnya tak dapat gentil-gentil  badan letuk bini kedua aku ni.. pinggang molek lalu boh.. punggung besau kedabak.. bunyi auuuman pun mantop.. [ehhhh??]

p/s: taip pun payah.. gagahkan je la p keje sok..

Saturday, January 28, 2012

NyaMoK

assalamualaikum

malam ni aku terasa sangat hebat… sebab aku dapat membunuh nyamuk dengan menggunakan sebelah tangan.. 9 ekor tumpas tampa kubur ditelapak tangan.

disebabkan kuantiti nyamuk yang banyak, aku pakat gune sheltox untuk memhapuskan kegiatan penyedutan darah dari badan aku secara free dan tidak digunakan untuk menyelamakan orang..

p/s: dua hari yang mencabar.. penat nanang.. who know..

Tuesday, January 24, 2012

KeDai MaKaN MaLaM

assalamualaikum

dah hampir sebulan aku training kat 1 company ni dan dah sebulan jugak aku duduk kat kampung tempat rumah sewa aku yang ada heater sahaja di dalam. so it mean aku juga sudah sebulan makan malam di kedai yang sama tetiap malam. perghh.. macam ada tujuan pulak.

aku dengan kawan setraining pun as usual la tunggu “waitress” [selalu cute-cutekan waitress ni] untuk datang ke table kami ambek order. tempat makan bukan restoran ye, ni kedai kayu biasa ja. kedai makan kat kampung tempat bebudak lepak.

selalunya korang order makanan panas, telur mata or telur goyang tiada di peruntukan kan. tapi kedai ni, segala masakan panas akan ada telur mata. di sebabkan aku dan kawan aku pendatang baru, so selama sebulan akan order “adik nak nasi goreng or etc dengan telur mata okey”

mesti selama sebulan “waitress” tu gelakan kami [kami… meluat ar pulak berbahasakan kami] berdua. haram J nye. selama sebulan juga kalau datang ambek order mesti “nak minum ape?” “nak makan apa” dan tetibe berubah…

“ABANG nak minum apa harini” time tu aku tengah memasukan kacang dalam mulut. aku telan terus 3 biji kacang tampa kunyah. tersedak bai tapi sempat kata “erhhh kata apa tadi, cube ulang” “ABANG nak minum apa?” sambil senyum-senyum.

siot.. aku tak boleh dengar orang call abang-abang ni.. segan gila.. tengok sekarang, aku dah segan nak p kedai tu untuk makan malam [dah 2 hari tak p].. [apakah statement ini]

mendengar lagu New Boyz – Sejarah Mungkin Berulang

Monday, January 23, 2012

BaLik

assalamualaikum

sempena cuti yang panjang [kepada tokey nye cina] dan yang pendek [cuti jugak] aku ingin ucapakan selamat bercuti dan selamat balik kampung

dan aku pulak……

line cuti

currently mendengar lagu

sudirman – dari jauh ku pohon maaf

ahh… motif sangat..

Saturday, January 21, 2012

LiFe aKu TimE TraInInG

assalamualaikum

semenjank aku di serap untuk training dalam 1 company ni, aku rasa life aku semakin pudar.. tarak sosial langsung…

wakeup kul 6.00 pagi.. bersiap semua dan sarapan 7.40 pagi.. 8.00 pagi masuk kerja [training] 5.30 or 6.30 petang baru balik rumah.

siapkan apa yang patut dah kul 8.00 malam.. 8.30 malam p makan malam pulak.. 9.30 malam balik.. pastu nyongok dalam umah. 10.30 malam tido..

umah sewa ber furniture heater sahaja.. sekali sekala kedengaran bunyi air di jerang di dapur.. what a life…

Friday, January 20, 2012

NaK AnAK

assalamualaikum

“ok siap” kata kau selepas membasuh dengan tekunnya bini kesayangan aku yang 1 ni. dah 7 thn aku jaga, tak penah beranak pun. ahh sudah ngarut. so sebab nak pergi solat jumaat kena semua bersih termasuk bini aku kaki 2 bulat-bulat ni. masa mandi bersama tu pun aku terpaksa cover-cover sebab ramai gadis-gadis kampung lalu lalang tepi rumah sewa ni. biasala la, jalan utamakan dalam kampung

tepat jam 1.10 petang, aku gerak ke masjid. cuaca amat baik harini, cuma pepagi buta ada hujan sikit-sikit. aku pun parking elok belah tepi kanan sebelah tempat ambek wuduk yang ada tangki air belah depan pintu masuk belakang masjid sana. aku off kan engine moto dan aku lepak jap atas moto aku tu.

aku terdengar suara kanak-kanak belah belakang sebelah kiri yang ada pokok bunga raya warna ala-ala oren tu. aku pun toleh dengan curious nye. aku lihat seorang ayah melayan karenah 3 orang anaknya. betulkan songkok, samping, butang baju. bahagianya aku tengok.

ohh takpa la, on the way nak masuk, aku ternampak seorang ayah ajar anak dia ambil waduk. anak dia tak stop cakap “lepas tu lepas tu” so si ayah beri tahu 1 per 1. aku pun tunggu turn nak ambek wuduk [padehal leh ambek kat tempat lain, tapi aku tercegat nak ambek kat situ jugak hahaha]

lepas solat, aku pun tunggu turn nak keluar dari masjid. malas nak berebut nak keluar reramai. dah sikit baru aku gerak keluar. terpandang la pulak si ayah ni dukung anak dia pergi kat kenderaan. biasalakan orang semua nak balik.

tetibe aku rasa macam seronok je jadi ayah ni [EHHHHHHHH] happy je dorang.. [apakah statement ini sebenarnya] hahaha….. sapa nak jadi BINI aku hahahha..

ingatlah pejal.. ko ada matlamat belum tercapai.. nak anak la pulak… hahaha.. okey aku nak dengar lagu steelheart - she’s gone

Thursday, January 19, 2012

BeRjaGaLaH

assalamualaikum

malam ni tampaknya aku takan tido awal.. so bagi mengelakkan boring duduk rumah sorang-sorang sampai esok malam, aku akan buat maraton BLOGWALKING.. buahahahha…

so prepare la sapa yang dah komen kat blog bersawang ni.. muhahah… mampukah ini..

ahhhh motif sangatttt… [aleea pinjam trademark ko kejap] wat entri mencapap ni.. buaahahah… okbai… nak prepare pape yang patut.. makan minum..

line doodle

lama tak melukis kat paint ni.. hahha…

Wednesday, January 18, 2012

CeRiTa YanG SeBeNaR

assalamualaikum

sebenarnya dah lama aku nak katakan pada dia.. tapi hati aku asyik mengatakan jangan.. mungkin akan merenggangkan apa yang telah aku jalinkan sampai kini.. tapi tampaknya tampa aku katakan, jalinan itu mula rapuh dari hari ke hari.

mungkin salah dari diriku ini, andai sudah suratan takdir [eh mcm lirik lagu je] waktu bakal menjawap [mcm lirik jugak] aku disini untuk dia jua [sah lirik ni] luahan ini memang perit ingin ku katakan, tapi masih tidak terdaya.

mengapa ada perasaan rindu, macam mana dia datang, bagaimana dia hadir [sama maksud ja] arrgghh… makin hari makin perit..

apakan daya wahai BLOG LINEPUTIHLINEHITAM, owner mu ini mula berkeadaan bz. sangat rindukan mu.. bukan niat nak tinggal-tinggal ni. muah2…

(T___________________________T) sobsobsobsobsobsobsobsobsobsobsobsobsob

 

p/s: aishh x balas-balas orang comment ni.. feel guilty ni. maap2

Sunday, January 15, 2012

Air KotAk DeWaSa

assalamualaikum

dulu aku suke beli air kotak. tak kira la air jenis ape asalkan halal la babe.. ape kebarang yang haram-haram [termasuklah yang dicuri]. so dulu kecik-kecik air kotaknye pun comel-comel ye dop.

so sekarang aku dah meningkat dewasa dan mature and adult. so aku tak bermain or isap-isap or sedut-sedut air kotak ni. not my style orang putih kate. aku beraleh kepada air kotak versi dewasa [air kotak gak ko sebut] ehh takpa.

then aku memilih air kotak jenis yang ini

real-fat-cat

ehhh… kucing ni pulak… comel kan.. macam owner blog ni.. like this pica.. ahakk

okey aku memilih air kotak yang berliter 1 mL.. baru ar stylo bawak jejalan kat tengah-tengah bando dan pasar raya.. sedup besau dabak macam ni..

mytafastudio.blogspot.com

[ini bukan promosi air kotak.. aku tidak dapat apa2 komesen pun.. haram tol]

teachingmathblog.blogspot.com

baru la panggil orang dewasa.. apa barang main kecik-kecik.. tak melambangkan kemachoan langsung. ehh aku taip untuk lelaki je ke ni.. lantak p arr…

Sunday, January 1, 2012

Graduate Employability Management Scheme (GEMS)

The overall purpose of GEMS is to equip unemployed graduates with skills and experiences that are instilled with commercial values towards the specific aim of enhancing their employability.

The main thrust of the programme is to:

  • Recruit and select potential candidates based on industry requirements.
  • Ascertain the level of job fit between the participants and the available job opportunities within the industry.
  • Develop the competencies of the participants based on the industry-driven Competency Model.

gems

Successful candidates are eligible to receive allowance and benefits as follows:

  • RM500 per month for the first two months (during Part 1)
  • RM1000 per month for the next six months (during Part 2)
  • Medical allowance (out-patient)
  • Paid leave : 1 day a month during Part 2 ONLY
  • Group Term Life & Group Personal Accidents Insurance

link untuk ke portal GEMS

Graduate Employability Management Scheme (GEMS)

okey.. tu aku memang copy bulat-bulat dari portal GEMS ni. aku terangkan dalam bahasa malaysia la pulak untuk korang senang faham. tapi aku terangkan secara kasar ja la. nak lebih lanjut korang boleh usha portal GEMS ni sendiri.

program ni untuk graduate-graduate yang masih mencari kerja kat luar sana. korang kene apply kat portal dorang, kalau luck akan dipanggil untuk di interview. tempat inter akan diberi tahu. selalunya akan ikut region korang la. so jangan la worry sangat. sesi inter pun bermula.

kalau korang dapat, korang aku di serap dan di training selama 2 bulan dimana-mana site yang akan  GEMS ni tentukan. korang tiada apa perjanjian. jika dalam 2 bulan ni korang ada dapat kerja tetap, korang bleh withdraw dari program. tapi tetap la ade procedure jugak. habis 2 bulan training ni, korang akan ada 6 training kat company yang diorang bagi.

within 6 month tu, company tidak menjanjikan korang korang akan jadi pekerja tetap, so dorang tengok korang nya prestasi.. jika bagus dan excellent, korang akan diserap terus. so.. macam tu..

sekarang intake 2012 untuk batch 06 sedang berjalan

INTAKE UNTUK BATCH 06 GEMS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)