PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Tuesday, January 31, 2012

BeReHaT

assalamualaikum

disebabkan harini aku di arahkan untuk menjaga dan juga menolong bahagian gudang warehouse, so banyak kerja yang mencabar aku tempuhi. harini whole day aku memasang mesin/engine.

so sekarang jari jemari aku penuh dengan luka besar dan luka kecik. dah macam hape tangan ni. balut sana sini. terpaksa aku stop seketika dalam 4 5 6 hari dari terus untuk burn finger dengan ini..

Image055

oikk sentapnya tak dapat gentil-gentil  badan letuk bini kedua aku ni.. pinggang molek lalu boh.. punggung besau kedabak.. bunyi auuuman pun mantop.. [ehhhh??]

p/s: taip pun payah.. gagahkan je la p keje sok..

Saturday, January 28, 2012

NyaMoK

assalamualaikum

malam ni aku terasa sangat hebat… sebab aku dapat membunuh nyamuk dengan menggunakan sebelah tangan.. 9 ekor tumpas tampa kubur ditelapak tangan.

disebabkan kuantiti nyamuk yang banyak, aku pakat gune sheltox untuk memhapuskan kegiatan penyedutan darah dari badan aku secara free dan tidak digunakan untuk menyelamakan orang..

p/s: dua hari yang mencabar.. penat nanang.. who know..

Tuesday, January 24, 2012

KeDai MaKaN MaLaM

assalamualaikum

dah hampir sebulan aku training kat 1 company ni dan dah sebulan jugak aku duduk kat kampung tempat rumah sewa aku yang ada heater sahaja di dalam. so it mean aku juga sudah sebulan makan malam di kedai yang sama tetiap malam. perghh.. macam ada tujuan pulak.

aku dengan kawan setraining pun as usual la tunggu “waitress” [selalu cute-cutekan waitress ni] untuk datang ke table kami ambek order. tempat makan bukan restoran ye, ni kedai kayu biasa ja. kedai makan kat kampung tempat bebudak lepak.

selalunya korang order makanan panas, telur mata or telur goyang tiada di peruntukan kan. tapi kedai ni, segala masakan panas akan ada telur mata. di sebabkan aku dan kawan aku pendatang baru, so selama sebulan akan order “adik nak nasi goreng or etc dengan telur mata okey”

mesti selama sebulan “waitress” tu gelakan kami [kami… meluat ar pulak berbahasakan kami] berdua. haram J nye. selama sebulan juga kalau datang ambek order mesti “nak minum ape?” “nak makan apa” dan tetibe berubah…

“ABANG nak minum apa harini” time tu aku tengah memasukan kacang dalam mulut. aku telan terus 3 biji kacang tampa kunyah. tersedak bai tapi sempat kata “erhhh kata apa tadi, cube ulang” “ABANG nak minum apa?” sambil senyum-senyum.

siot.. aku tak boleh dengar orang call abang-abang ni.. segan gila.. tengok sekarang, aku dah segan nak p kedai tu untuk makan malam [dah 2 hari tak p].. [apakah statement ini]

mendengar lagu New Boyz – Sejarah Mungkin Berulang

Monday, January 23, 2012

BaLik

assalamualaikum

sempena cuti yang panjang [kepada tokey nye cina] dan yang pendek [cuti jugak] aku ingin ucapakan selamat bercuti dan selamat balik kampung

dan aku pulak……

line cuti

currently mendengar lagu

sudirman – dari jauh ku pohon maaf

ahh… motif sangat..

Saturday, January 21, 2012

LiFe aKu TimE TraInInG

assalamualaikum

semenjank aku di serap untuk training dalam 1 company ni, aku rasa life aku semakin pudar.. tarak sosial langsung…

wakeup kul 6.00 pagi.. bersiap semua dan sarapan 7.40 pagi.. 8.00 pagi masuk kerja [training] 5.30 or 6.30 petang baru balik rumah.

siapkan apa yang patut dah kul 8.00 malam.. 8.30 malam p makan malam pulak.. 9.30 malam balik.. pastu nyongok dalam umah. 10.30 malam tido..

umah sewa ber furniture heater sahaja.. sekali sekala kedengaran bunyi air di jerang di dapur.. what a life…

Friday, January 20, 2012

NaK AnAK

assalamualaikum

“ok siap” kata kau selepas membasuh dengan tekunnya bini kesayangan aku yang 1 ni. dah 7 thn aku jaga, tak penah beranak pun. ahh sudah ngarut. so sebab nak pergi solat jumaat kena semua bersih termasuk bini aku kaki 2 bulat-bulat ni. masa mandi bersama tu pun aku terpaksa cover-cover sebab ramai gadis-gadis kampung lalu lalang tepi rumah sewa ni. biasala la, jalan utamakan dalam kampung

tepat jam 1.10 petang, aku gerak ke masjid. cuaca amat baik harini, cuma pepagi buta ada hujan sikit-sikit. aku pun parking elok belah tepi kanan sebelah tempat ambek wuduk yang ada tangki air belah depan pintu masuk belakang masjid sana. aku off kan engine moto dan aku lepak jap atas moto aku tu.

aku terdengar suara kanak-kanak belah belakang sebelah kiri yang ada pokok bunga raya warna ala-ala oren tu. aku pun toleh dengan curious nye. aku lihat seorang ayah melayan karenah 3 orang anaknya. betulkan songkok, samping, butang baju. bahagianya aku tengok.

ohh takpa la, on the way nak masuk, aku ternampak seorang ayah ajar anak dia ambil waduk. anak dia tak stop cakap “lepas tu lepas tu” so si ayah beri tahu 1 per 1. aku pun tunggu turn nak ambek wuduk [padehal leh ambek kat tempat lain, tapi aku tercegat nak ambek kat situ jugak hahaha]

lepas solat, aku pun tunggu turn nak keluar dari masjid. malas nak berebut nak keluar reramai. dah sikit baru aku gerak keluar. terpandang la pulak si ayah ni dukung anak dia pergi kat kenderaan. biasalakan orang semua nak balik.

tetibe aku rasa macam seronok je jadi ayah ni [EHHHHHHHH] happy je dorang.. [apakah statement ini sebenarnya] hahaha….. sapa nak jadi BINI aku hahahha..

ingatlah pejal.. ko ada matlamat belum tercapai.. nak anak la pulak… hahaha.. okey aku nak dengar lagu steelheart - she’s gone

Thursday, January 19, 2012

BeRjaGaLaH

assalamualaikum

malam ni tampaknya aku takan tido awal.. so bagi mengelakkan boring duduk rumah sorang-sorang sampai esok malam, aku akan buat maraton BLOGWALKING.. buahahahha…

so prepare la sapa yang dah komen kat blog bersawang ni.. muhahah… mampukah ini..

ahhhh motif sangatttt… [aleea pinjam trademark ko kejap] wat entri mencapap ni.. buaahahah… okbai… nak prepare pape yang patut.. makan minum..

line doodle

lama tak melukis kat paint ni.. hahha…

Wednesday, January 18, 2012

CeRiTa YanG SeBeNaR

assalamualaikum

sebenarnya dah lama aku nak katakan pada dia.. tapi hati aku asyik mengatakan jangan.. mungkin akan merenggangkan apa yang telah aku jalinkan sampai kini.. tapi tampaknya tampa aku katakan, jalinan itu mula rapuh dari hari ke hari.

mungkin salah dari diriku ini, andai sudah suratan takdir [eh mcm lirik lagu je] waktu bakal menjawap [mcm lirik jugak] aku disini untuk dia jua [sah lirik ni] luahan ini memang perit ingin ku katakan, tapi masih tidak terdaya.

mengapa ada perasaan rindu, macam mana dia datang, bagaimana dia hadir [sama maksud ja] arrgghh… makin hari makin perit..

apakan daya wahai BLOG LINEPUTIHLINEHITAM, owner mu ini mula berkeadaan bz. sangat rindukan mu.. bukan niat nak tinggal-tinggal ni. muah2…

(T___________________________T) sobsobsobsobsobsobsobsobsobsobsobsobsob

 

p/s: aishh x balas-balas orang comment ni.. feel guilty ni. maap2

Sunday, January 15, 2012

Air KotAk DeWaSa

assalamualaikum

dulu aku suke beli air kotak. tak kira la air jenis ape asalkan halal la babe.. ape kebarang yang haram-haram [termasuklah yang dicuri]. so dulu kecik-kecik air kotaknye pun comel-comel ye dop.

so sekarang aku dah meningkat dewasa dan mature and adult. so aku tak bermain or isap-isap or sedut-sedut air kotak ni. not my style orang putih kate. aku beraleh kepada air kotak versi dewasa [air kotak gak ko sebut] ehh takpa.

then aku memilih air kotak jenis yang ini

real-fat-cat

ehhh… kucing ni pulak… comel kan.. macam owner blog ni.. like this pica.. ahakk

okey aku memilih air kotak yang berliter 1 mL.. baru ar stylo bawak jejalan kat tengah-tengah bando dan pasar raya.. sedup besau dabak macam ni..

mytafastudio.blogspot.com

[ini bukan promosi air kotak.. aku tidak dapat apa2 komesen pun.. haram tol]

teachingmathblog.blogspot.com

baru la panggil orang dewasa.. apa barang main kecik-kecik.. tak melambangkan kemachoan langsung. ehh aku taip untuk lelaki je ke ni.. lantak p arr…

Sunday, January 1, 2012

Graduate Employability Management Scheme (GEMS)

The overall purpose of GEMS is to equip unemployed graduates with skills and experiences that are instilled with commercial values towards the specific aim of enhancing their employability.

The main thrust of the programme is to:

  • Recruit and select potential candidates based on industry requirements.
  • Ascertain the level of job fit between the participants and the available job opportunities within the industry.
  • Develop the competencies of the participants based on the industry-driven Competency Model.

gems

Successful candidates are eligible to receive allowance and benefits as follows:

  • RM500 per month for the first two months (during Part 1)
  • RM1000 per month for the next six months (during Part 2)
  • Medical allowance (out-patient)
  • Paid leave : 1 day a month during Part 2 ONLY
  • Group Term Life & Group Personal Accidents Insurance

link untuk ke portal GEMS

Graduate Employability Management Scheme (GEMS)

okey.. tu aku memang copy bulat-bulat dari portal GEMS ni. aku terangkan dalam bahasa malaysia la pulak untuk korang senang faham. tapi aku terangkan secara kasar ja la. nak lebih lanjut korang boleh usha portal GEMS ni sendiri.

program ni untuk graduate-graduate yang masih mencari kerja kat luar sana. korang kene apply kat portal dorang, kalau luck akan dipanggil untuk di interview. tempat inter akan diberi tahu. selalunya akan ikut region korang la. so jangan la worry sangat. sesi inter pun bermula.

kalau korang dapat, korang aku di serap dan di training selama 2 bulan dimana-mana site yang akan  GEMS ni tentukan. korang tiada apa perjanjian. jika dalam 2 bulan ni korang ada dapat kerja tetap, korang bleh withdraw dari program. tapi tetap la ade procedure jugak. habis 2 bulan training ni, korang akan ada 6 training kat company yang diorang bagi.

within 6 month tu, company tidak menjanjikan korang korang akan jadi pekerja tetap, so dorang tengok korang nya prestasi.. jika bagus dan excellent, korang akan diserap terus. so.. macam tu..

sekarang intake 2012 untuk batch 06 sedang berjalan

INTAKE UNTUK BATCH 06 GEMS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)