PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Sunday, January 1, 2012

Graduate Employability Management Scheme (GEMS)

The overall purpose of GEMS is to equip unemployed graduates with skills and experiences that are instilled with commercial values towards the specific aim of enhancing their employability.

The main thrust of the programme is to:

  • Recruit and select potential candidates based on industry requirements.
  • Ascertain the level of job fit between the participants and the available job opportunities within the industry.
  • Develop the competencies of the participants based on the industry-driven Competency Model.

gems

Successful candidates are eligible to receive allowance and benefits as follows:

  • RM500 per month for the first two months (during Part 1)
  • RM1000 per month for the next six months (during Part 2)
  • Medical allowance (out-patient)
  • Paid leave : 1 day a month during Part 2 ONLY
  • Group Term Life & Group Personal Accidents Insurance

link untuk ke portal GEMS

Graduate Employability Management Scheme (GEMS)

okey.. tu aku memang copy bulat-bulat dari portal GEMS ni. aku terangkan dalam bahasa malaysia la pulak untuk korang senang faham. tapi aku terangkan secara kasar ja la. nak lebih lanjut korang boleh usha portal GEMS ni sendiri.

program ni untuk graduate-graduate yang masih mencari kerja kat luar sana. korang kene apply kat portal dorang, kalau luck akan dipanggil untuk di interview. tempat inter akan diberi tahu. selalunya akan ikut region korang la. so jangan la worry sangat. sesi inter pun bermula.

kalau korang dapat, korang aku di serap dan di training selama 2 bulan dimana-mana site yang akan  GEMS ni tentukan. korang tiada apa perjanjian. jika dalam 2 bulan ni korang ada dapat kerja tetap, korang bleh withdraw dari program. tapi tetap la ade procedure jugak. habis 2 bulan training ni, korang akan ada 6 training kat company yang diorang bagi.

within 6 month tu, company tidak menjanjikan korang korang akan jadi pekerja tetap, so dorang tengok korang nya prestasi.. jika bagus dan excellent, korang akan diserap terus. so.. macam tu..

sekarang intake 2012 untuk batch 06 sedang berjalan

INTAKE UNTUK BATCH 06 GEMS

6 lango double line:

sYafIk-wAy said...

tak paham sangat , hahha .

padan muka kaw !

Faizal Harnis said...

aku tak tahu ko geti bace ke tak.. gilak la.. ko aktif lagi kat. samok syal..

yad'z said...

ok. buat2 faham.. hehe...

bukan photographer said...

perh...ni mesti gmsb bayar untuk buat advertorial ni...mantap syeh..haha

Faizal Harnis said...

yad - erkkk bace betul2.. baru faham.

Faizal Harnis said...

dean - ape la pulak nak bayo.. free je ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)