PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Sunday, September 30, 2012

ENaM is a Cat NoT nUMbER

assalamualaikum

dah terang-terang kat tajuk taip cat.. ni bukan cat aka paint ni cat is kucing okey or lebih friendly kitty kitten kitton. Enam ni nama kucing dan bukan sebab gangnam style aku letak nama Enam. sebelum video nari guda ni ada, Enam ni dah wujud kat rumah aku ni. tapi proses ada kat rumah aku tu aku tak tahu. esok pagi je ada dengar bunyi kucing meow meow..

melentur buluh mesti dari anak-anak aka dari rebungnya. so si Enam ni still kanak-kanak yang teramat bising dan tak geti nak senyap dari meow meow. aku agak tension jugak pada awal penglibatan Enam dalam family rumah sewa aku ni. tapi takpa, itu adalah dugaan.

Enam aku larang masuk ke dalam rumah, sampai sekarang Enam akan duduk depan pintu sambil meow meow dengan lantang. agak annoying jugak la bila non stop tu. but aku buat tak endah je sebab aku tak faham. tapi yang sure Enam mau ajak bermain dengan nye. bagi kesihatan Enam molek, aku belikan ye frieskis. so before pergi kerja aku bagi sarapan dan balik kerja aku bagi makan malam.

tapi aku tak sure tengah hari Enam ni makan apa, mungkin makan kat kedai makan sebelah sekolah or seberang jalan tu. why nama Enam, okey this is why: sila lihat bawah

Enam si kucing hitam buncit

ni wajah hemsem Enam. perot agak buncit sebenarnya. naseb ada putih kat dada ko Nam

enam si hitam buncit

haaaa cube kira ada berapa jejari Enam ni. that why bagi nama Enam aka Nam mcm numb lak pulak. ah lantak p ar. sekian terima kasih

Saturday, September 29, 2012

BeRsaNgKaRaN aKu HaRINi

assalamualaikum

di hening pagi sabtu memang aku selalu terlewat bangun but subuh tu aku tak lepas la bai.. perkara wajib nak tinggal, macam makan jugak. makan ingat solat takan tak ingat. ok berbalik kepada sabtu di hening pagi, eh di hening pagi sabtu ni, cuaca memang molek sungguh la. so dah planning dari minggu lepas nak spend masa di sangkar ikan. asyik dok darat je memanjang, nak gok la duk atas air. bukan betul atas air tu. fikir la logik sikit.. ok aku joke.

aku pun start moto dan singgah kedai nak beli meggi, ura-ura nak sarapan meggi tiram [leleh air liur ngat tiram tadi] dah beli meggi, aku pun nak start moto tetibe awek tah datang dari gua mane lalu depan, time tu pulak moto aku xleh nak start.. memang natang haram ar, tapi aku wat control comel dgn membelek henpon murah. ok memang agak bosan cerita. sekian.

berbalik kepada aktiviti harini ni, sampai ke petang aku lepak atas sangkar ikan tu, ngail tapi asyik dapat ikan buntal. memang aku takda skill ngail. kata abg zam [empunya sangkar] round sekitar tengok ikan yang besar memang teruja sambil beri makan. hohoho ini namanya pengalaman. beri makan ikan kena ada skill. example samasa melempar makan dalam sangkar, tangan perlu 90 darjah dari kita berdiri or perpenjuru kiranya.

selain itu semasa beri makanan terhadan ikan sangkar ni, korang sentiasa perlu bergerak agar lemparan makanan ikan menjadi lebih sekata or kiranya sebati. supaya kesemua ikan mendapat makan dan nutrisi dari makanan yang diberi. kekuatan lemparan makan perlu di ambil kira, kira-kira hanya 10-15 joule tenaga perlu samasa lemparan makanan ke arah sangkar ikan. ini amat penting kerana jika lemparan yang kuat akan mengakibatkan makanan di lempar keluar dari sangkar. ini merupaka 1 pembaziran makan yang teramat nyata.

makanana ikan tersangat la mahal 25kg sudah hampir 100 ringgit [fakta] pasal lemparan tadi hanya rekaan sahaja. tapi lemparan kuat tu betul la. kalau kuat mesti la makanan di lempar keluarkan. hehehe.. ok nak share sikit picture untuk korang tatap.

sangkar ikan

bersangkaran aku sampai ke petang

2012-09-29 11.29.56

bersenggama dengan meggi tiram.. oh nyamnyam

sebelum balik, dapat buah tangan sikit, bukan penumbok..harap faham la ye, dah pergi sangkar ikan, takan la dapat bawak balik durian belanda. sekian terima kasih

Friday, September 28, 2012

NgenGaDa La sANgaT

assalamualaikum

so setelah entah berapa kurun dan lamanya aku tak jengah blog ni, tetibe pepagi yang hening aku mengengadakan diri jengah kat isteri no 2 aku. lama dah nafkah batin tidak di tunaikan dalam blog ni. rasa dah boleh mintak fasak. ohh jangan la, bukan sengaja meninggalkan tergantung tampa bertali.

kekefokusan untuk meneruskan kelangsungan hidup membuat kau ku abaikan sementara. ahh lama la jugak. sekarang pun masih tidak mengecapi kestabilan yang kukuh. jalan mencari nafkah untuk menyara diri sendiri memang amat memeritkan. belum lagi nak menyara anak orang lain.

tetibe macam meluahkan perasaan ni. apekedajal la pulak. blog aku takda luahan persaan ni. please behave tukang tulis. jangan memperkosa kedaraan blog ini. masih sunti dan suci. cuaca malam memang gelap dan itu adalah fakta.

sekian terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)