PeMbuKa BiCaRa

blog ini dibuah khusus kepada mereka-mereka yang merasakan diri mereng dan tak tahu kemane ilmu menaip, mate untuk melihat dan sumber ilmu separa siap untuk dicurahkan. haeee... kepada semua blogger-blogger or non blogger, jemput bace.. tinggalkan la jejak, kalau tinggalkan comment lagi mantap. nanti aku comment korang.. jangan lupe klick-klick iklan yang ade.. krok krok krok.. SMILE

PiCtUrE UnTuK Di ClicK

GuNdiK DaN SiDa AkU [pastikan icon korang ade link blog korang]

Saturday, September 29, 2012

BeRsaNgKaRaN aKu HaRINi

assalamualaikum

di hening pagi sabtu memang aku selalu terlewat bangun but subuh tu aku tak lepas la bai.. perkara wajib nak tinggal, macam makan jugak. makan ingat solat takan tak ingat. ok berbalik kepada sabtu di hening pagi, eh di hening pagi sabtu ni, cuaca memang molek sungguh la. so dah planning dari minggu lepas nak spend masa di sangkar ikan. asyik dok darat je memanjang, nak gok la duk atas air. bukan betul atas air tu. fikir la logik sikit.. ok aku joke.

aku pun start moto dan singgah kedai nak beli meggi, ura-ura nak sarapan meggi tiram [leleh air liur ngat tiram tadi] dah beli meggi, aku pun nak start moto tetibe awek tah datang dari gua mane lalu depan, time tu pulak moto aku xleh nak start.. memang natang haram ar, tapi aku wat control comel dgn membelek henpon murah. ok memang agak bosan cerita. sekian.

berbalik kepada aktiviti harini ni, sampai ke petang aku lepak atas sangkar ikan tu, ngail tapi asyik dapat ikan buntal. memang aku takda skill ngail. kata abg zam [empunya sangkar] round sekitar tengok ikan yang besar memang teruja sambil beri makan. hohoho ini namanya pengalaman. beri makan ikan kena ada skill. example samasa melempar makan dalam sangkar, tangan perlu 90 darjah dari kita berdiri or perpenjuru kiranya.

selain itu semasa beri makanan terhadan ikan sangkar ni, korang sentiasa perlu bergerak agar lemparan makanan ikan menjadi lebih sekata or kiranya sebati. supaya kesemua ikan mendapat makan dan nutrisi dari makanan yang diberi. kekuatan lemparan makan perlu di ambil kira, kira-kira hanya 10-15 joule tenaga perlu samasa lemparan makanan ke arah sangkar ikan. ini amat penting kerana jika lemparan yang kuat akan mengakibatkan makanan di lempar keluar dari sangkar. ini merupaka 1 pembaziran makan yang teramat nyata.

makanana ikan tersangat la mahal 25kg sudah hampir 100 ringgit [fakta] pasal lemparan tadi hanya rekaan sahaja. tapi lemparan kuat tu betul la. kalau kuat mesti la makanan di lempar keluarkan. hehehe.. ok nak share sikit picture untuk korang tatap.

sangkar ikan

bersangkaran aku sampai ke petang

2012-09-29 11.29.56

bersenggama dengan meggi tiram.. oh nyamnyam

sebelum balik, dapat buah tangan sikit, bukan penumbok..harap faham la ye, dah pergi sangkar ikan, takan la dapat bawak balik durian belanda. sekian terima kasih

0 lango double line:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KORANG BAIK HATIKAN (^_^)